Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Ju­na­ra­ta­vau­rio pai­kan­net­tu lähelle Kou­vo­laa – ei tie­dos­sa, milloin lii­ken­ne käyn­nis­te­tään

Kaikki kaukoliikenteen vuorot peruttiin tiistailta turvallisuuden vuoksi.
Kaikki kaukoliikenteen vuorot peruttiin tiistailta turvallisuuden vuoksi.
Kuva: Pekka Aho

Yksi junien pyöriin lovia todennäköisesti aiheuttanut kohta on paikannettu lähelle Kouvolaa, kertoo Väylävirasto tiedotteessaan. VR on perunut kaukoliikenteen junavuorot tiistaina.

Vielä ei ole selvillä, onko vikakohtia mahdollisesti muuallakin. Rataverkkoa tarkistettiin maanantain ja tiistain välisenä yönä ja tarkastustuloksia käydään yhä läpi.

– Varmistetaan, voiko jossain muualla olla jokin vika, kertoi ratojen kunnossapito-osaston johtaja Jukka P. Valjakka Väylävirastosta STT:lle yhdentoista aikaan päivällä.

Lahden ja Kouvolan välillä Mankala–Niinimäki-rataosalta löytyneen ratavaurion korjaus on aloitettu. Kohdassa on nopeusrajoitus, joka mahdollistaa turvallisen liikenteen vauriopaikan ohi.

Radasta löydettiin yön aikana tehdyissä tarkastuksissa ympärilyöntivikoja. Ne ovat radassa olevia monttuja tai pieniä kuoppia molemmissa kiskoissa.

– Vika syntyy, kun veturi jää paikalleen sutimaan. Veturin pyörä tekee monttua kiskoon, kertoi Valjakka STT:lle aiemmin.

Valjakka pitää hyvin todennäköisenä, että montut ovat aiheuttaneet junien pyörissä havaitut lovet.

– Se aiheuttaa iskun tai töyssäyksen siihen kalustoon, se on se tämän hetken arvio, kuvailee Valjakka vauriota.

Isku vaurioittaa junan pyörää.

Vika ei ole poikkeuksellinen

Valjakka kertoo, että tämäntapaisia ympärilyöntivikoja esiintyy rataverkossa jonkin verran.

– Ei se sinällään poikkeuksellista ole.

Valjakan mukaan tällaista ei ole tapahtunut aiemmin, että koko kaukojunaliikenne olisi keskeytetty ympärilyöntivikojen vuoksi.

Väylävirasto vastaa radan kunnossapidosta. Tämän viikon työtaistelut eivät ole vaikuttaneet Väyläviraston toimintaan.

VR:n raidekaluston kunnossapitojohtaja Otso Ikonen kertoi maanantai-iltana, että tarkastuksia juniin tehtiin esihenkilöiden ja paikalla olleiden voimin, koska asentajilla oli lakkopäivä. Päätös tiistain kaukojunavuorojen perumisesta tehtiin Ikosen mukaan juuri siksi, ettei junien tarkastamiseen ollut riittävästi resursseja.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n lakko koski maanantaina VR Fleetcare -yhtiötä, joka esimerkiksi huoltaa kalustoa.

Ensimmäiset vauriot havaittiin sunnuntaina

Päätöksen junien kaukoliikenteen käynnistämisestä tekee VR.

VR ilmoitti maanantaina, että se peruu turvallisuussyistä kaikki tiistain kaukoliikenteen junavuorot ratavaurioiden vuoksi. VR:n mukaan maanantaina havaittiin junakalustojen pyörissä ratavaurioiden aiheuttamia lovia, minkä jälkeen kaluston ja rataverkon tarkistus aloitettiin.

Ikosen mukaan ensimmäiset vauriot kalustossa havaittiin jo sunnuntai-iltana, kun yhdelle varikolle tulleista junista tehtiin rutiinitarkastuksia. Sen jälkeen niitä havaittiin lisää.

VR peruu kaikki kaukoliikenteen junavuorot tiistaina 13.2. turvallisuussyistä ratavaurioiden vuoksi.

Maanantaina havaittiin sekä VR:n että muiden omistamien junakalustojen pyörissä ratavaurion aiheuttamia lovia.

Tarkastuksessa löytyi kiskoista merkittävä vaurio, joka todennäköisesti syntyy, kun veturin pyörät ”sutivat”.

Lahden ja Kouvolan välillä Mankala-Niinimäki -rataosalta löytyneen ratavaurion korjaus on aloitettu ja rata on rajoitetusti liikennöitävässä kunnossa. Kohdassa on nopeusrajoitus, joka mahdollistaa turvallisen liikenteen vauriopaikan ohi.

Päätöksen junien kaukoliikenteen käynnistämisestä tekee VR. VR Group tiedottaa matkustajaliikenteen käynnistymisen aikataulusta.

HSL:n ja VR:n Lähiliikenteen vuorot ajetaan normaalisti.  HSL:n (A, E, I, K, L, P, U ja Y-junat) ja VR:n Lähiliikenteen (R, G, Z, O, M, H, T ja D-junat) vuorot ajetaan normaalisti – ongelma on pystytty rajaamaan tämän alueen ulkopuolelle.

Kaukoliikenteen kertalipun voi muuttaa halutessaan toiseen ajankohtaan ilman viiden euron muutosmaksua. Jos asiakas ei muuta lippunsa ajankohtaa, VR palauttaa rahat automaattisesti takaisin ko. ajalle ostetuista junalipuista.

Päivitetty kauttaaltaan 13.2. klo 12.17.

Päivitetty 13.2. klo 8.42. Lisätty tieto vaurion mahdollisesta paikasta.

Päivitetty 13.2. klo 7.54.