Luppo: Jari Kan­gas­nie­mi sai pe­don­tap­pa­jia kiik­kiin jopa ken­gän­nu­me­ros­ta

Tähtijuttu: Ro­va­nie­me­läi­nen Juha Salla löysi piir­tä­mi­ses­tä apua ma­sen­nuk­seen­sa

Pääkirjoitus: Lo­hen­ka­las­tus­kiel­to pa­kot­taa Uts­joel­la pai­kal­li­set ra­ken­ta­maan uu­del­leen arkensa

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Jul­kis­ten han­kin­to­jen avoi­muus tuo isot säästöt

Hyvinvointialueet, kaupungit, kunnat ja seurakunnat tekevät miljardien eurojen hankintoja veronmaksajien rahoilla. Hankintamenettelyistä ja hankintojen julkisuudesta on säädetty julkisista hankinnoista annetulla lailla. Periaatteessa meillä on oikeus pyytää viranomaisilta tietoa hankinnoista, hinnoista ja valintaperusteista. Kuntaliitto suosittelee, että kaupungit ja kunnat julkaisisivat kaiken ostolaskudatan helposti luettavina tietokantoina.

Tietojen siirtäminen kunnan kirjanpidosta sopivalle alustalle on helppoa. Siihen on olemassa selkeät ohjeet. Esimerkiksi Helsingin kaupunki on siirtänyt vuosien ajan kaikki ostolaskut tällaiselle alustalle. Sieltä löytää esimerkiksi vuodelta 2021 suurimman yksityisen laskuttajan YIT:n 453 laskun summat (suurin  5,8 ja pienin 242 miljoonaa euroa) ja pienimmän laskuttajan Niinivaaran apteekin 1,73 euron summan. Myös muun muassa Liedon kunnasta (20 000 asukasta) löytyvät vastaavat tiedot kaikista laskuttajista.

Ostolaskutietonsa jo pitkään julkistaneet Helsinki ja Jyväskylä näkevät tietojen avaamisen ryhtiliikkeenä kaupungin rahankäytössä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.