juhannus: Mestari näyt­tää: näin helppoa kun­nol­li­sen sau­na­vas­tan teko on

Helle: Ju­han­nus­ta vie­te­tään läm­pi­mäs­sä säässä – lauan­tai ja sun­nun­tai ovat osassa Lappia hel­le­päi­viä

Jou­lu­rau­ha ju­lis­tet­tiin tyh­jäl­le torille en­sim­mäis­tä kertaa his­to­rias­sa – "Ko­ro­nan takia käytiin nyt täl­lai­nen tais­te­lu ja tehtiin se niin hyvin kuin voi­tiin"

Suomen Turku on julistanut maahan joulurauhan. Perinteinen joulurauhan julistus tapahtui poikkeuksellisesti yleisön läsnä olematta.

Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen julisti joulurauhan Suurtorilla Brinkkalan talon parvekkeella. Koronavuosi oli kahdeksas vuosi, kun Akkanen kiipesi parvekkeelle käärö käsissään. Poliisi valvoi, että ihmiset noudattavat Turun kaupungin asettamia rajoituksia, eivätkä kokoonnu suurissa joukoissa seuraamaan monille kaupunkilaisille kovin tärkeää ja rakasta perinnettä. Laivaston soittokunta toi tilaisuuteen juhlan tuntua. Vanha Suurtori ammotti autiutta, vaikka normaalisti joulurauhan julistus kerää paikan päälle tuhansia ihmisiä. Turun tuomiokirkon vieressä sijaitsevassa Brahenpuistossa viipyili muutama ohikulkija seuraamassa poikkeuksellista tilaisuutta. Turussa sää oli joulurauhan julistuksen aikaan pilvinen ja lumeton. Joulurauhan julistusta saattoi seurata Ylen kanavilla televisossa, radiossa ja internetissä. Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen sanoo, että tänä vuonna julistuksen sanoma hiljaisuudesta ja rauhasta on koronan takia tavallistakin ajankohtaisempi. Joulurauhan julistamisen perinne on jatkunut Suomessa lähes katkeamattomana 700 vuotta.
Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen julisti joulurauhan Suurtorilla Brinkkalan talon parvekkeella. Koronavuosi oli kahdeksas vuosi, kun Akkanen kiipesi parvekkeelle käärö käsissään.
Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen julisti joulurauhan Suurtorilla Brinkkalan talon parvekkeella. Koronavuosi oli kahdeksas vuosi, kun Akkanen kiipesi parvekkeelle käärö käsissään.
Kuva: Lennart Holmberg

Suomeen julistettiin joulurauha. Poikkeuksellinen julistus ilman yleisöä tapahtui pilvisessä Turussa puoliltapäivin jouluaattona vastapäätä Turun tuomiokirkkoa, Suurtorilta Brinkkalan talon parvekkeella.

Joulurauhaa ei ole koskaan aiemmin julistettu tyhjälle torille.

– Tunnelma oli erilainen kuin normaalisti, sillä torilla oli vain teknistä henkilökuntaa. Ihan kivaa julistuksen lukeminen silti oli, kun tiesi, että televisioiden ja radioiden ääressä on julistusta seuraavia ihmisiä, kuvailee Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen Lännen Medialle.

Kahdeksatta kertaa joulurauhan julistanut Akkanen sanoo, että ainutlaatuinen tilanne jää varmasti hänen muistoihinsa.

– Ei tässä mikään tappiomieliala ole, vaan enemmänkin niin, että koronan takia käytiin nyt tällainen taistelu ja tehtiin se niin hyvin kuin voitiin.

Joulurauhan julistuksen teksti oli sama kuin aiempina vuosinakin. Sanat kaikuivat kuitenkin lähes tyhjälle torille, sillä vakavan koronaepidemiatilanteen takia Vanha Suurtori oli rajattu aidoin, eikä yleisöä päästetty kuuntelemaan julistusta.

Turun ja koko Varsinais-Suomen koronatilanne on huono, joten Turun kaupunki tahtoi tehdä kaikkensa epidemian leviämisen estämiseksi.

Poliisi valvoi rajoitusten noudattamista.

– Äänentoistoa ei ollut, pelkästään mikrofoni, josta julistus välittyi Ylen kanaville, Akkanen sanoo.

Akkanen kertoo kurkkineensa jo ennen tilaisuutta Brinkkalan talon ikkunoista, että ovatko turkulaiset malttaneet pysytellä poissa rakkaasta ja perinteikkäästä tilaisuudesta.

– Turkulaiset olivat hyvin kiitettävästi ja vastuuntuntoisesti ottaneet neuvosta vaarin, eli hyvin vähän oli ihmisiä paikalla, Akkanen kuvailee.

Hän kertoo, että Turun tuomiokiskon viereisessä puistikossa näkyi ehkä kaksi-kolmekymmentä ihmistä seurailemassa

Joulurauhan julistusta sai seurata Yle 1 -kanavalla ja internetin kautta Areenassa.

Sanoma ajankohtainen

Protokollapäällikkö Mika Akkanen kiipesi normaalisti parvekkeelle käärö käsissään.

– Toivon kuitenkin, että sanoma välittyy erikoisesta tilanteesta huolimatta kaikille. Poikkeuksellinen koronatilanteen takia joulurauhan julistuksen sanoma, hiljaisuus ja rauha, ovat tavallistakin ajankohtaisempia ja toivon, että ihmiset jaksaisivat viettää joulua rajoitusten mukaan pienissä ryhmissä.

Normaalisti joulurauhan julistus on kerännyt tuhansittain yleisöä. Julistuksen seuraaminen paikan päällä on tärkeä osa monien turkulaisten perinteistä joulunviettoa.

Tänä vuonna Turun kaupunki kehotti etukäteen kaupunkilaisia nauttimaan joulurauhan julistuksen tunnelmasta kotioloissa.

Tilaisuudessa esiintyivät Laivaston soittokunta, mieskuoro Laulun Ystävät ja mieskuoro Naskalit musiikkikomentajakapteeni Petri Junnan johdolla.

700-vuotinen perinne

Suomalaisten hartaudella vaalima joulurauhan julistus luetaan perinteitä kunnioittaen joka vuosi suomeksi ja ruotsiksi.

Lämpötila Turussa oli joulurauhan julistamisen aikaan plussan puolella, joten lumesta ei ollut tietoakaan.

Joulurauhan julistamisen perinne on jatkunut Suomessa lähes katkeamattomana 700 vuotta, keskiajalta lähtien. Suurtorin Brinkkalan talon parvekkeelta se on julistettu vuodesta 1886 lähtien.

Viimeksi joulunrauhan julistaminen jäi väliin 80 vuotta sitten, kun joukkokokoontumiset olivat talvisodan takia kielletty. Tätä ennen Suomen sisällissota aiheutti tauon julistuksiin.

Koronavuosikaan ei julistusta perunut, vaikka se järjestelyjä muuttikin.

Tavoittaa myös ulkosuomalaiset

Radion välityksellä joulurauhan julistuksen ovat voineet kuunnella kaikki suomalaiset vuodesta 1935 lähtien.

Vuodesta 1983 lähtien tätä jouluperinnettä on voinut seurata televisiosta Suomessa ja vuodesta 1986 lähtien myös Ruotsissa.

Nykyisin julistuksen voi seurata suorana lähetyksenä internetistä, viettipä joulunpyhiä missä päin maailmaa tahansa.

Joulurauha julistetaan myös useissa muissa kaupungeissa Suomessa, kuten esimerkiksi Porissa, Raumalla, Uudessakaupungissa ja Porvoossa. Näissä kaupungeissa perinne on kuitenkin nuorempi kuin Turussa.