Jälkipuinti: Ranua ei saanut pandoja mat­kai­lun ve­to­nau­loik­si, mikä oli lopulta onni

Kolumni: Ruot­sa­lais­nei­ti auttoi ym­mär­tä­mään pa­rem­min ko­ti­kau­pun­kia­ni Ro­va­nie­meä

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Jo­ki­yh­tiön on muu­tet­ta­va puheet teoiksi

Kiitos jokiyhtiölle valaisevasta vastineesta (LK 1.10.) meidän muutamien paikallisten huolestuneisiin pohdiskeluihin vaelluskalayhteyksistä. Kirjoituksessa tuotiin esille yhtiön keskeisimpinä pidetyt luonnon monimuotoisuutta kehittävät toimet. Ne näyttävät hyviltä suunnitelmissa ja kuulostavat melkein tehdyiltä lehteen painettuina.

Tavallisen rahvaan on vain vaikea nähdä konkretiaa ’vaalimisessa, parantamisessa ja sitoutumisessa’, ellei niistä ole esittää mitattavia tuloksia. Jokeen nouseva lohi olisi sellainen. Olemme samaa mieltä tutkimukseen ja kokemuksiin nojaamisesta. Miksi moni maailmalla jo toimivaksi havaittu asia pitää Suomessa yrittää keksiä uudelleen eri tavalla?

Yksi ratkaistava kysymys olisi kalanpoikasten pääsy mereen ohi voimalapatojen ja patoaltaissa vaanivien petokalojen. Mikä voisi olla riittävä keino ja kannuste petokalojen vähentämiseksi? Kaivattu paikallinen yhteistyö, myös ammattikalastajien kanssa? Kuka tai mikä turvaisi emokalat ryöstökalastukselta ohitusuomissa?

Nuohan tosin olisivat positiivisia ongelmia lohen jo noustessa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.