Jälkipuinti: Ranua ei saanut pandoja mat­kai­lun ve­to­nau­loik­si, mikä oli lopulta onni

Kolumni: Ruot­sa­lais­nei­ti auttoi ym­mär­tä­mään pa­rem­min ko­ti­kau­pun­kia­ni Ro­va­nie­meä

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Jo­ki­yh­tiö tuonut töitä ja toi­meen­tu­loa

Kari Kivelä ajattelee niin, että kaikki tulee jokiyhtiölle ilmaiseksi (LK13.10). Kuitenkin pitää ensin voimalaitokset rakentaa ja koskiosuudet ostaa. Voimalaitosten rakentamiseen ja koskiosuuksien ostamiseen lienee mennyt, nykyrahassa laskien miljardeja euroja. Oikeusistuimet ovat pitäneet sitä huolen Kivelän mainitsemien peltojen ja rantaniittyjen ja kaikki muukin mahdollinen tullut korvattua. Fortum on tulouttanut valtion kassaan näitä voittoja vuodessa noin 500 miljoonan euron edestä, jo pitemmän aikaa, mutta lienee kyseenalaista tulouttaa se tänä vuonna, sen Saksassa kärsimien tappioiden seurauksena.

On selvää, että voimalaitosrakentamisen seurauksena syntyi nopea, syvä yhteiskunnallinen murros. Nopea rahantulo aiheutti häiriötilan, joka muutti jokivarren ihmisten suhtautumista elämän arvoihin.

Valtio oli päätöksellään Isohaaran padosta ratkaissut Kemijoen rakentamisjärjestyksen. Se yritti siirtää kompensaatiomaksuja lohen menetyksestä voimayhtiöiden maksettavaksi. Seurasi pitkä oikeudellinen prosessi, jonka lopputuloksena vesiylioikeus 9.12.1982

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.