Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Pääkirjoitus: Vien­ti­alo­jen sopu on hyvä komp­ro­mis­si – lak­ko­ke­vät voidaan vielä välttää

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Jo­han­nes-pas­sio antaa haas­tet­ta lau­la­jal­le

Meri-Lapin Oratoriokuoro esittää sen vaikeamman Bachin pääsiäispassion.

Ville Mankkinen johtaa Kemin taidemuseolla harjoittelevaa Meri-Lapin Oratoriokuoroa. Edessä laulajat Eila Kolehmainen, Leena Ylipiessa, Marjatta Heikkinen ja Jari Miettunen.
Ville Mankkinen johtaa Kemin taidemuseolla harjoittelevaa Meri-Lapin Oratoriokuoroa. Edessä laulajat Eila Kolehmainen, Leena Ylipiessa, Marjatta Heikkinen ja Jari Miettunen.
Kuva: Taina Nuutinen

Meri-Lapin Oratoriokuoro esittää nyt toista kertaa pääsiäiseen liittyvän Johannes-passion. Edellisen kerran tämä passio esitettiin vuonna 2015. Tuolloin kuoron nimi oli Länsi-Pohjan oratoriokuoro. Kapellimestarina toimi Raimo Paaso ja kuoron kanssa Kemin kirkossa olivat Kemin kaupunginorkesteri sekä kamarikuoro Sofia Magdalena.

– Toki edellisestä esityksestä on jonkin verran aikaa, mutta aika nopeasti teos muistui mieleen, kertoo yksi teoksen solisteista, basso Jari Miettunen.

Altot Marjatta Heikkinen ja Eila Kolehmainen kehuvat kuoron uudempien laulajien oppineen teoksen nopeasti. Kun suuri osa kuorosta osaa laulaa, on loppujenkin helpompi oppia stemmat

Pienempi kokoonpano

Tänä vuonna esitys tehdään pienemmällä kokoonpanolla ja johtaja on eri. Kuorossa on 24 laulajaa ja heitä säestää urut, sello, huilu, viulu oboe.

– Aika paljon passioita tehdään pienemmällä kokoonpanolla, taustoittaa kuoron perustajajäsen Jouko Juntunen.

Pienemmässä porukassa jokainen on tärkeä ja vastuuta omasta tekemisestä pitää ottaa enemmän.

– Tälläkin porukalla saamme nyansseja aikaiseksi, arvio Leena Ylipiessa, yksi solisteista.

”Todella vaikea”

Johannes-passio on erittäin vaikea teos nimen omaan laulajille. Orkesteri pääsee tässä Johan Sebastian Bachin säveltämässä pääsiäisen ajan tapahtumia kuvaavassa kristillisessä teoksessa pikkuisen vähemmällä.

– Todella vaikea teos. Vaikeimmasta päästä, mitä olen laulanut. Tässä on paljon nuotteja, nopeita osia ja vaikeita takapotkuja, kertoo Jari Miettunen.

Kuoron kapellimestarina  toimiva Ville Mankkinen kertoo, että Johannes-passio on paljon vaikeampi laulettava kuin Bachin toinen pääsiäissävellys Matteus-passio.

– Vaikeus löytyy partituurista. Joku on sanonut, että tämä on kirjoitettu ”häijysti”. Etenkin tenori-stemmat ovat haastavia, Mankkinen kuvailee.

30-vuotias kuoro

30-vuotias Meri-Lapin oratoriokuoron perusajatus on esittää suuria kirkkomusiikkiteoksia. Kuoron pitkäaikainen puheenjohtaja Eila Kolehmainen kertoo, että häntä oratoriokuorossa laulamisessa viehättää muun muassa se, että koko ajan voi oppia uutta.

– Saan haastetta itsellenikin laulajana. Kun tällaista musiikkia harjoittelee, niin pakostakin kehittyy. Bach on ikikaista klassista musiikkia. Tämän nyt esitettävän teoksen sanoma on itselleni tärkeä ja sitä on laulun kautta hyvä välittää muille, Kolehmainen kuvailee.

Johannes-passio 12.4. klo 19 Kemin kirkossa, 13.4. klo 19 Tervolan seurakuntakeskuksen kirkossa.