Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ja­los­te­taan poro sie­tä­mään tuu­li­voi­maa

Kirjoittaja uskoo, että poro oppii sietämään tuulivoimaloita.
Kirjoittaja uskoo, että poro oppii sietämään tuulivoimaloita.
Kuva: Hannele Huuva

Vanhana tuulivoiman rakentajana olen huolestunut porojen ja tuulivoiman yhteiselosta. Kyseessähän on tärkeä vihreän energian ja vihreän ravinnon tuottaminen meidän kaikkien parhaaksi.

Eri informaatiokanavilla on ollut tietoja porojen vai olisiko ollut myös omistajien pahoinvoinnista suunnitelluilla myllyalueilla jossain osassa poronhoitoaluetta.

Poro on viisas ja kehityskelpoinen eläin, joka sopeutuu moneen. Kun jäkälä loppui, poro siirtyi heinään. Kun metsästä loppuu ruoka syksyllä, poro nulkkaa pihaan. Huippuvuorilla poro kasvattaa lyhyet jalat, kun alueella lumipeite on ohut. Autetaan poroa geenimuunnoksella.

Eteläosassa poroaluetta eläimet makoilevat kaikessa rauhassa ja tyytyväisinä tuulimyllyjen vieressä. Vaikuttaa siltä, että ne nauttivat lapojen suhinasta. Maanteillä niitä ei haittaa autoliikenne paljoakaan ja ratapenkka on räkkäaikana mukava lokosija. Mikä estää hyödyntämästä tätä populaatiota?

Jospa geenitutkijat sekoittaisivat etelän tuuliporon geenejä pohjoisen herkkähipiäisiin – saataisiin rauha ja hyvä tahto maahan. Samalla poronlihasta tulisi puhdas luonnontuote, kun jalostamiseen voitaisiin käyttää tuulisähköä. Tässäpä Lapin liitolle pikkuhomma.