Tähtijuttu: Kan­sal­lis­puis­to kas­vat­ti Sal­la­tun­tu­rin ve­to­voi­maa

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Mainos Black Friday -tarjouksena Lapin Kansa Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Isojen lohien kesä näkyy Lapin Kansan ka­la­kil­pai­lus­sa – monessa muussa sar­jas­sa osal­lis­tu­jia on vielä niin vähän, että nyt kan­nat­taa olla mukana

Tuliko kesällä kala, josta kelpaa kertoa muillekin? Lapin Kansan perinteinen kalakilpailu on käynnissä ja jatkuu vuoden loppuun.

Viime vuonna kilpailuun ilmoitettiin kuudettakymmentä kalaa, jotka oli saatu Lapin vesiltä. Niistä yli puolet ylsi palkinnoille.

Tämän vuoden kisaan ilmoituksia on tullut vielä sen verran vähän, että palkintoon on vähintään yhtä hyvät mahdollisuudet. Sarjoja on kaikkiaan 12 kalalajille, jokaisessa palkitaan kolme parasta.

Osallistumisohjeet ovat alempana tässä jutussa.

Riku Leppänen sai Tornionjoen Matkakoskelta 16,3-kiloisen lohen kauden alkupäivinä 3. kesäkuuta. Pojan väsyttäessä kalaa isä piteli kiinni vyötäröltä, ettei kalastaja menisi kalan mukana.
Riku Leppänen sai Tornionjoen Matkakoskelta 16,3-kiloisen lohen kauden alkupäivinä 3. kesäkuuta. Pojan väsyttäessä kalaa isä piteli kiinni vyötäröltä, ettei kalastaja menisi kalan mukana.
Kuva: Lukijan kuva

Päättynyt kesä oli Tornion-Muonionjoella suurten lohien.

Luonnonvarakeskuksen mukaan vähintään 20-kiloisia lohia nousi Väylään runsaammin kuin kertaakaan lohitutkimuksen seurantahistoriassa.

Jättilohet ovat lähteneet synnyinjoestaan vaellukselle ennen vuotta 2018 ja syönnöstäneet Itämerellä vähintään neljä vuotta ennen paluutaan.

Väylän suuria ilmoitettiin myös kalakilpailuun, jos kohta sarjan voitosta ottelee myös yksi muhkea lohi Kemijokisuulta. Vaikka lohestuskausi on jo päättynyt, omansa voi ilmoittaa mukaan tammikuun loppuun asti.

Ahven- ja haukisarja ovat olleet perinteisesti kalakilpailun suosituimmat.

Viime vuosina voittoahven on ollut lähempänä kahta kiloa kuin yhtä, mutta palkintosijoille on riittänyt selvästi pienempikin.

Haukisarjassa voittoon on vaadittu tavallisesti yli 15-kiloinen. Tilanne elää kuitenkin vuosittain, mikä innostaa ilmoittamaan mukaan vähän pienempiäkin.

Osassa sarjoista on podettu jopa pulaa ilmoituksista.

Niin tuttu kala kuin särki onkin, niitä ilmoitetaan perinteisesti vähän. Myös taimensarjassa on ollut hyvä mahdollisuus yltää palkinnoille hyvin tavallisellakin saaliilla.

Tästä on kyse

Näin osallistut kalakilpailuun

Lapin Kansan vuoden 2022 kalakilpailuun voi osallistua kalalla, joka pyydetään Lapin maakunnan alueelta kuluvana kalenterivuotena. Oma sarjansa on kaikkiaan 12 lajille: ahven, harjus, hauki, kiiski, kuha, lahna, made, merilohi, taimen, siika, särki ja säyne.

Ratkaisevaa on kalan paino. Tasatuloksen sattuessa kalan pituus ratkaisee.

Saalisilmoituksissa pitää olla kalastajan nimi ja yhteystiedot, kalasarja, saaliin paino, pituus ja mahdollinen ympärysmitta sekä se, mistä kala on saatu, milloin ja millä pyyntivälineellä.

Todistuksesta käy kaupan punnituslipuke kauppiaan tai myyjän kuittauksella. Myös kaksi todistajaa yhteystietoineen riittää.

Helpointa kalan ilmoittaminen on sähköisellä kilpailulomakkeella, joka löytyy osoitteesta www.lapinkansa.fi/kalakisa. Siellä ilmoitukseen voi liittää myös saaliskuvan.

Saalisilmoituksen (kaikkine ylläolevine tietoineen) ja -kuvan voi lähettää myös sähköpostilla kalakilpailu@lapinkansa.fi tai postittaa Lapin Kansa/kalakilpailu, Rovakatu 32, 96100 Rovaniemi.

Ilmoituksia voi jättää tammikuun 2023 loppuun asti, mutta kilpailussa huomioidaan vain kalenterivuonna 2022 Lapista saadut kalat.

Olivatko kalat ennen suurempia?

Lapin Kansan kalakilpailu on tulossa 70 vuoden ikään.

Kun se järjestettiin ensimmäisen kerran 1953, kalat eivät olleet suurempia kuin nyt.

Esimerkiksi haukisarjan voittoon riitti 12,6-kiloinen, jonka Juho Keskitalo nosti Sodankylän Riestojoesta.

Suurimman lohen ilmoitti rovaniemeläinen liikemies Väinö Kaarla. Hän tuli tunnetuksi muun muassa Räsäsen 7 -uistimen valmistuttajana sen jälkeen, kun legendaariselle lusikalle nimensä antanut rovaniemeläinen kelloseppä Pekka Räsänen oli kuollut. Kalakisan 17-kiloisensa Kaarla nappasi kuitenkin perholla Tenolta.

Ajankuvaa lienee se, että särkisarja oli arvostettu ja kovatasoinen.

Rovaniemen maalaiskunnan Käyrämössä asunut Timo Hyvönen, silloin 16, nosti kalakaverinsa Esko Mäntysen kanssa 1,6-kiloisen voittokalan Sodankylän Auvojärvestä.

Seuraavana vuonna pojat panivat paremmaksi: he ilmoittivat mukaan kaksi 1,7-kiloista särkeä.

Sekään ei kestänyt ennätyksenä kauan. Vuoden 1955 kalakilpailun voittaneen Einari Niesiniemen särki painoi kolmekymmentä grammaa vaille kaksi kiloa.

Viime vuosina särkisarjan voittokala on ollur 300–900 grammaa.

Poiminta

Kalakilpailu 1953

Lapin Kansan ensimmäisen kalakilpailun voittajat sarjoittain:

Hauki: 12,6 kg (115 cm). Pyytäjä Juho Keskitalo, pyyntipaikka Riestojoki, Sodankylä.

Ahven: 1,79 kg (47,9 cm). Mauno Hartikainen, Paloselänjärvi, Inari.

Särki: 1,6 kg. Timo Hyvönen ja Esko Mäntynen, Auvojärvi, Sodankylä.

Säyne: 2,2 kg (48 cm). Paavo Hilke, Myllylampi, Sodankylän Unari.

Made: 5,53 kg (84,5 cm). Veikko Kestilä, Kemijoen Väyläkari, Rovaniemi.

Kuha: 3,650 kg (69 cm). Eino Ojanen, Kaarlo Rauhala ja Antero Federley, Miekojärvi, Ylitornio.

Siika: 3,8 kg (60 cm). Kalle Kantoniemi, Posio.

Lahna: 5,250 kg (66 cm). Juho Oikarainen, Posiojärvi, Posio.

Harjus: 0,98 kg (46 cm). Veli Johansson, Ounasjokisuu, Rovaniemi.

Lohi: 17 kg. Väinö Kaarla, Teno, Utsjoki.