pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät hy­väk­syi kiis­tel­lyn saa­me­lais­la­ki­esi­tyk­sen lähes yk­si­mie­li­ses­ti – vas­taa­vaa komp­ro­mis­si­ha­lua toi­voi­si löy­ty­vän edus­kun­nas­ta­kin

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Pääkirjoitus

Isäntä saa itse päät­tää, mitä ruokaa tarjoaa vie­rail­leen – Hel­sin­gis­sä tar­jo­taan kalaa ja kas­vik­sia

-
Toimituksesta

Helsingin kaupungin järjestämien tilaisuuksien ruokapöydissä on ilmeisesti vähemmän tarjottavaa, sillä kaupunki luopuu lihatuotteista ensi vuoden alussa. Virkamiespäätökseen jätettiin poikkeusmahdollisuus. Pormestarikunta ja kaupungin muun ylimmän johdon järjestämissä korkean tason vierailuissa voi tarjota lihaa. Rahvas tyytyköön vähempään.

Helsingin kaupungin päätös olisi ainakin 1990-luvulla pääministerinä olleen Harri Holkerin mieleen. Hän sanoi, että kansan pitäisi lisätä silakan käyttöä  ja jättää sisäfileen syönti vähemmälle. Näin varmasti tapahtuikin 1990-luvun lamavuosina. Nykyisin kotimainen kala on hinnaltaan huomattavasti lähempänä ulkomaisen naudan sisäfileen hintaa.

Helsingin järjestämissä tilaisuuksissa tarjotaan vastuullisesti pyydettyä lähikalaa ja sesongin mukaista kasvisruokaa. Kahvin kanssa käytetään kauramaitoa ja tarjolla on Reilun kaupan tuotteita.  Helsingin kaupunki on ollut vuodesta 2013 asti Reilun kaupan kaupunki. Kertakäyttöastiat ovat myös pannassa.

Päätöksen takana on ympäristönäkökulma. Ympäristöteko on aina ympäristöteko. Maailma ei vielä pelastu Helsingin päätöksen vuoksi, mutta se voi toimia esimerkkinä muille kunnille. Tekeekö Vihreää Kemiä liputtava kaupunki samansuuntaisen päätöksen?

En ihmettele yhtään, että lihakasvattajat sekä siipikarjatilalliset eivät pitäneet Helsingin kaupungin päätöksestä. Helsingin virkakunta ei  arvosta kotimaisen maatalouden lihantuotantoa. Helsingin lähelläkin sijaitsee lihatiloja, joten lähellä tuotettua lihaa olisi saatavilla.

Onko sitten seuraavana vuorossa päiväkotien, koulujen, sairaaloiden ja vanhusten hoitopaikkojen ruokalistat? Ainakin ne nousevat jossain vaiheessa puheenaiheiksi.

Ei Helsingin päätöstä ole ongelmatonta toteuttaa. Vastuullisesti pyydettyä lähikalaa ei ole aina ostettavissa. Mitä sitten sesongin mukainen kasvisruoka on? Ainakin talvisin tarjolla on kasvihuoneessa kasvatettua kasvisruokaa.

Kala- ja kasvisruoka voivat olla hyvinkin herkullisia, kun ne on valmistettu ammattitaidolla. Haukipihvit voivat tuntua hieman vierailta, mutta voi, kerma ja mausteet tekevät niistä maukkaita, kuten kaikesta muustakin ruuasta.

Illanistujaisten ja eri tilaisuuksien isäntä tietenkin itse päättää, mitä vieraille tarjotaan. Tilaisuuksissa olisi hyvä olla tarjolla sekä lihaa, kalaa että kasviksia. Seurataanpa mielenkiinnolla, minkälaisia herkkuja tarjotaan presidentin itsenäisyyspäivän juhlissa.

Meidän joulupöydässä tulee olemaan kalaa ja kasviksia. Mitä joulu olisi ilman graavikalaa sekä lanttu- ja porkkanalaatikkoa. Ja on pöydässä takuuvarmasti myös kinkkua; sinappihunnun kera.

Onko sitten seuraavana vuorossa päiväkotien, koulujen, sairaaloiden ja vanhusten hoitopaikkojen ruokalistat?