Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Pääkirjoitus: Hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen ki­ris­tä­mi­sen lyk­kää­mi­nen lykkää myös on­gel­man rat­kai­se­mis­ta – kei­no­te­koi­ses­ta am­mat­ti­ra­jo­jen ra­ken­te­lus­ta on luo­vut­ta­va pi­kim­mi­ten

Isän­nöin­ti­liit­to suo­sit­taa ta­lo­yh­tiöil­le etä­ko­kouk­sia, var­sin­kin jos pää­tet­tä­vä­nä on kor­jaus­hank­kei­ta

Kriisin tuomista lomautuksista ja työttömyyden kasvusta uhkaa koitua talouspulmia myös taloyhtiöille.

Helsinki
Jos taloyhtiöllä ei ole päätettävänä korjaushankkeita, vuosikokousta kannattaa suosiolla siirtää.
Jos taloyhtiöllä ei ole päätettävänä korjaushankkeita, vuosikokousta kannattaa suosiolla siirtää.
Kuva: Emma Taipale

Taloyhtiöissä asuvat joutuvat pohtimaan, miten yhtiön vuosikokous hoidetaan koronakriisistä johtuvan kokoontumiskiellon aikana. Lakisääteiset vuosikokoukset on ollut tapana järjestää keväällä.

– Taloyhtiöiden kokoukset kannattaa pitää nyt ainakin, jos päätettävänä on korjaushankkeita. Kiireettömien asioiden osalta kokoukset voidaan siirtää tarvittaessa myöhempään. Ne kokoukset, jotka pidetään, on syytä pitää etäyhteyksien avulla. Valtakirjan voi antaa myös etäyhteyksin järjestettävään kokoukseen, sanoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Isännöintiliitto on laatinut kattavat ohjeet etäkokouksen järjestämiseen.

Pirkanmaan Isännöitsijät ry:n puheenjohtaja Riku Pönkänen katsoo, että vuosikokouksia on nyt useimmissa tapauksissa syytä lykätä.

– Jos taloyhtiössä on kiireellisiä hankkeita, sitten tilanne on toinen. Itselläni on nyt käynnissä esimerkiksi yksi ikkuna- ja oviremontti, eikä sitä voi jättää kesken. Ei tämä maailma voi totaalisesti pysähtyä, Kartanon Isännöintipalvelujen toimitusjohtaja Pönkänen tarkentaa.

Vuosikokousten siirtämistä myöhemmäksi puoltaa myös helsinkiläisen Myllypuron Kiinteistöhuollon isännöitsijä ja toimitusjohtaja Ville Winter.

– Suositamme, että nämä kokoukset nyt joko lykätään myöhemmäksi tai pidetään etäyhteydellä.

Asukkaan ei tarvitse kertoa tartunnastaan

Vuosikokousten ja ylipäänsä kerrostalojen yhteiselon kannalta on ajankohtaista kysyä, miten koronatartunnan saaneeseen asukkaaseen pitäisi suhtautua.

– Taloyhtiön toimintaan ei kuulu ihmisten liikkumisen rajoittaminen, Pönkänen linjaa.

Winterin mukaan asukkaalla ei myöskään ole velvollisuutta kertoa taloyhtiölle koronatartunnasta.

– Mutta taloyhtiöllä on oikeus kysyä, onko joku huoneistossa karanteenissa tai eristyksessä, jos huoneistoon pitäisi päästä esimerkiksi kiireellisen korjaustarpeen, kuten vesivahingon vuoksi.

Lain mukaan jokaisella osakkeenomistajalla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen. Mikäli osakas on selvästi sairas, kuka tahansa yhtiökokouksessa paikalla olija voi suositella tätä käyttämään etäyhteyttä. Jos osakas silti haluaa jäädä kokoustilaan, ei häneltä voi sitä Isännöintiliiton mukaan estää.

Miten rajoituksia puretaan?

Kerrostalojen yhteisten tilojen käyttö on karanteeniin aikana edelleen sallittua. Riku Pönkäsen mukaan taloyhtiö päättää esimerkiksi siitä, jatkuvatko asukkaiden omat saunavuorot taloyhtiön saunassa vai eivät.

– Itse olen sitä mieltä, että saunavuorot voisi lopettaa. Lenkkisaunavuorot on meillä jo lopetettu.

Pönkäsen mukaan on jo nyt hyvä uhrata ajatus sille, miten ja milloin erilaiset rajoitukset aikanaan puretaan.

– Kuka päättää ja ilmoittaa, milloin erityisjärjestelyt loppuvat? Ja mikä on sen jälkeen uusi normaali? Se ei välttämättä ole sama kuin vielä viime viikolla.

Isännöintiliiton Mia Koro-Kanerva muistuttaa, että koronaepidemia on tuomassa myös talousongelmia taloyhtiöille.

– Kun ihmisiä lomautetaan tai irtisanotaan tämän kriisin seurauksena, asuntojen yhtiövastikkeita uhkaa jäädä maksamatta. Taloyhtiö voi joutua näin vaikeuksiin.

Asukkaiden kannalta asetelmassa on hänen mukaansa eräs suojaava tai ainakin riskejä vähentävä piirre.

– Onneksi monella taloyhtiöllä on taloudessaan puskurivaraa.