Iranin len­to­tur­man uhrien jou­kos­sa myös ruot­sa­lai­sia

Turmassa saivat surmansa kaikki koneessa olleet 176 ihmistä. Ukrainan suurlähetystön mukaan onnettomuuden syynä oli moottorivika.

Pelastustyöntekijät keräsivät ruumiita pois paikalta, mihin ukrainalainen matkustajakone syöksyi keskiviikkoaamuna lähellä Teherania Iranissa.
Pelastustyöntekijät keräsivät ruumiita pois paikalta, mihin ukrainalainen matkustajakone syöksyi keskiviikkoaamuna lähellä Teherania Iranissa.
Kuva: ABEDIN TAHERKENAREH

Ukrainalainen matkustajakone syöksyi maahan pian nousun jälkeen Teheranin lentoasemalta varhain keskiviikkona. Turmassa saivat surmansa kaikki koneessa olleet 176 ihmistä, kertovat Iranin ja Ukrainan viranomaiset.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi, että kaikki koneessa olleet matkustajat ja miehistön jäsenet olivat kuolleet. Koneessa oli 167 matkustajaa ja yhdeksän miehistön jäsentä.

Ukrainan suurlähetystön mukaan onnettomuuden syynä oli moottorivika. Ukrainalaisen Kyiv Post -lehti siteeraa joitakin uutisraportteja, joiden mukaan mahdollista olisi se, että Iranin asevoimat ampui koneen vahingossa alas. Samaan aikaan Iran teki ohjushyökkäyksiä Irakin amerikkalaiskohteisiin.

Ukrainan suurlähetystön mukaan turmassa ei kuitenkaan ollut kyse ohjusiskusta tai terrorismista.

Koneen lentäjät eivät ehtineet raportoida mistään viasta ennen turmaa, kertoi Iranin siviili-ilmailuvirkailija.

Televisiokuvat näyttivät palaneen koneen ja moottorin osia pellolla pelastustyöntekijöiden kerätessä uhrien ruumiita. Ukraine International Airlinesin kone oli tyyppiä Boeing 737-NG. Kone oli kolme vuotta vanha.

Lentoyhtiön mukaan onnettomuuskone oli yksi yhtiön parhaimmista ja sen miehistö oli hyvin kokenutta.

Videolla palava kone syöksyi maahan

Lento PS752 putosi maahan alle neljä minuuttia siitä kuin se oli noussut Imaami Khomeinin kansainväliseltä lentoasemalta. Iranin valtiollisen uutistoimiston ISNA:n lähettämällä videolla näkyy, miten lentokone paloi taivaalla pudoten samalla kohti maata.

Onnettomuustutkijat löysivät koneen lentotietoja tallentavan mustan laatikon.

Ukrainan turvallisuusneuvosto kertoi turmassa kuolleen 11 Ukrainan kansalaista. Ukraine International Airlinesin mukaan koneessa oli Ukrainan, Kanadan, Iranin ja Ruotsin kansalaisia.

Echo of Moscow -radiokanavan johtaja Aleksei Venediktov puolestaan kertoi onnettomuuskoneessa olleen kaksi ukrainalaista matkustajaa ja 13 ukrainalaista miehistön jäsentä. Muita kansallisuuksia koneessa hänen mukaansa oli seuraavasti: 73 kanadalaista, 71 iranilaista, neljä saksalaista, kolme brittiä, kahdeksan ruotsalaista ja kuusi afganistanilaista.

Useat isot lentoyhtiöt kertoivat keskiviikkona ohjaavansa lentonsa niin, että ne välttävät Irakin ja Iranin ilmatilaa sen jälkeen kun Yhdysvaltain ilmailuhallinto kielsi amerikkalaisyhtiöitä lentämästä alueella Iranin ohjusiskujen jälkeen.