Lakot: Ju­na­lak­ko on li­sän­nyt lin­ja-au­to­jen li­pun­myyn­tiä mer­kit­tä­väs­ti – suo­si­tuim­mil­le rei­teil­le myydään jo ei-oota

Tapahtumat: Ro­va­nie­mi sel­vit­tää kymp­pi­ton­nil­la, miten Arctic Design Week jat­kos­sa jär­jes­te­tään – ta­pah­tu­man tu­le­vai­suus on epä­var­ma

Kolumni: Vai­kein­ta on vas­taan­ot­taa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ina­ri­jär­ven sii­ka­kan­to­jen tila pu­hut­taa

Inarijärven kaupallinen kalastus perustuu siikaan. Kunta on panostanut EU:n tuella merkittäviä summia kalasatamien kehittämiseen ja markkinat ovat kunnossa. Parinkymmenen ammattilaisen lisäksi Inarijärvellä kalastaa kotitarpeiksi noin 800 ruokakuntaa, joiden siikasaalis oli Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilaston mukaan noin 25 tonnia 2019.

Kaupalliset kalastajat ja Luke:n tutkijat ovat eri mieltä Inarijärven siikakantojen tilasta ja hoidosta (LK 10.4.). Velvoitehoidon tuloksia on tarkkailtu jo yli 40 vuotta, ja yksistään vuodesta 2000 lähtien Luke on ottanut järvestä 15 000–20 000 siikanäytettä. Tarkkaa lukumäärää tutkija Erno Salonen ei asiaa kysyessäni tiennyt.

Mikäli näytteet olisi kerätty, käsitelty ja tiedot tallennettu asianmukaisesti, voisi ammattitaitoinen tutkija erilaisilla populaatioanalyyseillä saada mittavasta näytemäärästä vastauksia moniin kysymyksiin.

Siikakantoihin vaikuttavat muutkin tekijät kuin kalastus ja istutukset.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.