Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­koe­ro­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Ilme uu­siu­tui me­rel­li­sek­si – Kemin "Sit­ta­ri" so­mis­te­taan Nina Suden va­lo­ku­va­teok­sil­la

Kemin Citymarketin uusittu kylmäjärjestelmä kuluttaa energiaa puolet vähemmän kuin vanha.

Hannu Rantala kertoo, että hedelmä-vihannes -osastolle tavoiteltiin torimaista tunnelmaa. Piia  Neijonen (keskellä) on työskennellyt Kemin Citymarketissa jo 16 vuotta. Neijonen on tuttu monelle kaupassa kävijälle, sillä hän työskentelee lihatiskillä ja annostelee noutoruokaa asiakkaille. 
- Kaupan uudistus on erittäin toimiva. Esimerkiksi ruokatunnilla ruoka-annoksia hakevien ei tarvitse enää jonottaa, sillä annoksia on tarjolla lämmintiskissä, hän esittelee. Avajaispäivänä Neijosta auttoivat vahvistukset Oulun Citymarketista Milja Höyhtyä ja Irina Heikkilä. .
Hannu Rantala kertoo, että hedelmä-vihannes -osastolle tavoiteltiin torimaista tunnelmaa.
Hannu Rantala kertoo, että hedelmä-vihannes -osastolle tavoiteltiin torimaista tunnelmaa.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Meri-Lapin seudulla useita marketteja on remontoitu ja ollaan remontoimassa uuteen uskoon. Kemin Citymarket on yksi näistä. Uudistusremonttia on tehty toukokuusta saakka ja nyt kauppa on viimeistä silausta vaille valmis. Liiketilojen kokonaisuudistuksen myötä ”Sittarin” jokainen osasto on uudistettu ja valikoimat kasvaneet. Uuden ilmeen avajaisia ollaan kaupassa jo vietetty.

Kauppias Hannu Rantala toteaa, että remontti valmistui kreivin aikaan nyt, kun energian hinnat ovat pilvissä ja talvesta odotetaan sähkön hinnan myötä rankkaa.

– Uudet kylmälaitteet kuluttavat sähköä puolet vähemmän kuin aiemmat. Se on todella iso asia, hän toteaa.

Asiakkaita kuunneltu

Useissa elintarvikeliikkeissä ollaan uusittu kylmäkalusteita ja rupeama on myös monella kaupalla edessä. Hiilidioksidilla toimivat kylmäkalusteet ovat ympäristöystävällisempiä kuin vanhat laitteet.

Rantalan mukaan uudet ovelliset kylmälaitteet ovat myös tuotteiden säilyvyyden kannalta parempia kuin vanhanaikaiset ovettomat ja kannettomat mallit.

– Maallikkokin ymmärtää, ettei lämpötila voi olla sama joka puolella kylmäkalustetta, mikäli kaluste on avointa mallia, Rantala sanoo.

Rantala aloitti Citymarketin kauppiaana kolmisen vuotta sitten. Kauppiasuraa hänellä on takanaan toistakymmentä vuotta: hän on ollut aiemmin kauppiaana Simossa ja Etelä-Pohjanmaalla. Aloittaessaan Kemissä, hän tiesi, että kaupan täysuudistus olisi piakkoin tulossa.

Remontin suhteen toiveita ja ideoita kyseltiin asiakkailta. Palaute näkyy niin sisustuksessa kuin tuotevalikoimassakin.

– Tuotteiden ottokorkeutta madallettiin. Esimerkiksi keskipakkaset ovat pyramidin mallisia, ja ovet ovat kaltevat. Hedelmä- ja vihannesosaston esille laitossa haettiin torimaisuutta. Tuotteita on helppo valita, kun niiden sijainti on matalampi, Rantala kuvailee.

Laivan muoto

Kaupan sisustuksessa näkyy Kemi ja merellisyys. Esimerkiksi leipäosaston ja hedelmä-vihannesosaston keskihylly on rakennettu laivan muotoon. Kauppaa on somistettu muun muassa laivaköysillä.

– Kassojen lähelle ripustetaan kemiläisen valokuvaajan Nina Suden suuria meriaiheisia valokuvateoksia. Suden valokuvista tehtyjä tauluja laitetaan esille ympäri kauppaa.

Valaistus merkitys on suuri kaupankäynnissä ja sopiva valaistus houkuttaa asiakasta ostamaan tuotteita.

Rantala kertoo, että Kemin Citymarketin valaistusta on uusittu energiatehokkuus edellä. Jo ennen tätä remonttia kaupassa siirryttiin led-tekniikkaan.

– Osastosta riippuen valo voi olla pehmeää tai kovaa. Tuotteita korostetaan erilaisilla kohdevaloilla, Rantala kertoo.

Mitä eroa on kemiläisellä marketilla verrattuna vaikkapa Ouluun tai pääkaupunkiseutuun? Rantala mukaan kaikilla paikkakunnilla asiakaskäyttäytymisessä korostuu paikallisuus.

– Kemissä kala on suuressa roolissa, ja käytämme paikallisia kalastajia. Esimerkiksi made on tällä alueella kysytty kala. Myös Röngän liha on täysin paikallinen tuote. Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi rieskaa ei juurikaan myydä, mutta meillä se on arjen herkku. Ja munkit pitää täällä olla Munkkituvalta, hän kertoo esimerkkejä.