Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

Sää: Lapissa vii­kos­ta on tulossa märkä ja ma­ta­la­pai­nei­nen – "Paras mah­dol­li­suus lumi- ja rän­tä­sa­tee­seen on Kä­si­var­res­sa"

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Il­ma­voi­mat jär­jes­tää suuren il­ma­so­ta­har­joi­tuk­sen joka näkyy ympäri Suomea – ­Toi­nen pää­tu­ki­koh­ta Ro­va­nie­mi, hä­vit­tä­jiä myös Oulussa

Ruska 22 -ilmasotaharjoitus näkyy ympäri Suomea lokakuussa.
Ruska 22 -ilmasotaharjoitus näkyy ympäri Suomea lokakuussa.
Kuva: Anne Torvinen / Lapin lennosto

Ilmavoimat järjestää Ruska 22 -ilmaoperaatioharjoituksen 3.–8. lokakuuta. Harjoitukseen osallistuu yhteensä 50 lentokonetta ja noin 3700 henkilöä eri puolilla Suomea, Ilmavoimat tiedottaa.

Ruska 22 on Ilmavoimien vuoden 2022 pääsotaharjoitus. Kaikki Ilmavoimien joukko-osastot ovat mukana harjoituksessa, joka näkyy ja kuuluu suuressa osassa maata.

Tänä vuonna koulutetaan erityisesti Lapin lennoston ja Ilmasotakoulun reserviläisiä, joten harjoituksen päätukikohdat ovat Rovaniemi ja Jyväskylän Tikkakoski.

Harjoituksen aikana puolustavan joukon hävittäjät tukeutuvat Ilmavoimien liikkuvan taistelutavan mukaisesti myös Oulun, Pudasjärven, Vaasan ja Kokkola-Pietarsaaren lentokentille sekä Kallaxin tukikohtaan Ruotsin Luulajassa.

Lisäksi Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskoneet käyttävät Kemin lentokenttää. Harjoitusvastustajaa kuvaavat hävittäjät puolestaan operoivat Karjalan lennoston Rissalan tukikohdasta.

Ruska 22 -harjoituksen ilmaoperaatioihin liittyy lentotoimintaa matalilla lentokorkeuksilla sekä yliäänilentoja, jotka lennetään mantereen yllä yli 10 kilometrin korkeudessa. Tukikohtien läheisyydessä noudatetaan melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

Harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtu- ja silppuheitteitä. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Harjoituksen lentotoiminta alkaa 3. lokakuuta kello 12 ja päättyy 8. lokakuuta kello 15 mennessä. Maanantaina ja tiistaina 3.‒4. lokakuuta lentotoiminta päättyy iltaisin kello 22. Keskiviikosta 5. lokakuuta eteenpäin lentotoimintaa on kaikkina vuorokaudenaikoina.

Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 50 ilma-alusta, joista suurin osa on F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä. Hornetien lisäksi mukana on Hawk-suihkuharjoituskoneita, Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekalustoa, Maavoimien NH90-kuljetushelikopteri sekä Ruotsin ilmavoimien JAS 39 Gripen -hävittäjiä.

Rovaniemelle tukeutuva ruotsalainen lento-osasto on mukana harjoituksessa osana Suomen ilmapuolustusta ja harjoittelee suomalaisessa tukikohdassa toimimista.

Ruska 22 -harjoituskokonaisuudessa on mukana yhteensä noin 3700 henkilöä, joista noin 2400 on reserviläisiä. Harjoitukseen osallistuvat lentokoneet jakautuvat ilmapuolustustehtäviä harjoittelevaan ja harjoitusvastustajaa kuvaavaan joukkoon.

‒ Ruska 22 on tärkeä harjoitus erityisesti Ilmavoimien reserviläisten kouluttamisen kannalta. Reserviläisistä koostuvat joukot ovat keskeinen osa hajautettua ja liikkuvaa taistelutapaamme. Ruskan kaltaiset harjoitukset ylläpitävät ja kehittävät valmiuttamme toteuttaa vaativia ilmaoperaatioita laajaa tukikohtaverkostoa hyödyntäen, kertoo harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Henrik Elo tiedotteessa.

Liikennejärjestelyitä Rovaniemellä, alueita harjoituskäytössä

Harjoituksessa käytetään Rovaniemellä Norvatiellä (Tie 9523) sijaitsevaa varalaskupaikkaa.

Norvatie suljetaan julkiselta liikenteeltä varalaskupaikan kohdalta torstaina 6. lokakuuta kello 9 alkaen. Tie avataan liikenteelle lauantaina 8. lokakuuta kello 14 mennessä.

Liikenne ohjataan sulun ajan kiertoteitse. Alueella on liikenneopasteet ja liikenteenohjausta. Kiertotie pidentää ajoaikaa kyseisellä tieosuudella noin 5–10 minuuttia.

Yli neljä metriä korkeilla ajoneuvoilla kiertotietä käyttävien tulee olla yhteydessä Rovaniemen lennonjohtoon (puhelinnumero 016 363 6612) ja odotusaika voi olla kyseessä olevalla kalustolla jopa 30 minuuttia.

Lapin lennosto on tehnyt Puolustusvoimista annetun lain perusteella päätöksen kiinteistöjen tilapäisestä käyttämisestä sotilaalliseen harjoitustoimintaan sekä liikkumisen rajoittamisesta harjoituskäyttöön otetuilla alueilla Ruska 22 -harjoituksessa.

Päätös koskee Rovaniemen, Simon, Ranuan, Pudasjärven ja Taivalkosken alueella olevia 3.–8. lokakuuta puolustusvoimien harjoituskäyttöön tarvittavia alueita.

Alueilla liikkuu harjoittelevia joukkoja ja kansalaisten liikkumista voidaan rajoittaa. Harjoitusalueilla asuvat henkilöt pääsevät koteihinsa ja esimerkiksi mökeilleen normaalisti, mutta henkilötarkastuksia ja kulunvalvontaa suoritetaan tietyillä alueilla, joten henkilöllisyystodistus on syytä pitää mukana.