Ulkomaat: Boris Johnson eroaa kon­ser­va­tii­vi­puo­lueen joh­dos­ta, jatkaa pää­mi­nis­te­ri­nä syksyyn

Kulttuuri: Ro­va­nie­mi vah­vas­ti esillä Antti Tuiskun sta­dion­kei­koil­la syk­syl­lä

Kolumni: En muista, että olisin koskaan tun­te­nut tar­vet­ta suu­ko­tel­la tun­te­mat­to­man ihmisen kättä kadulla – en ku­vit­te­le, että miehet ovat ole­mas­sa vain minua varten

Il­mas­ton­muu­tos, rauha, some ja ta­sa-ar­vo – Vasan te­ki­jä­tok­ka muis­te­lee men­nei­tä ja pohtii alkavaa vuo­si­kym­men­tä

Vasan tekijät astelevat backstagelta parrasvaloihin ja kertovat ajatuksiaan vuosikymmenen vaihtumisesta. Näitä kysyimme: 1. Mitä teit kymmenen vuotta sitten? 2. Missä haaveilet olevasi kymmenen vuoden päästä? 3. Millaisena näet maailman kymmenen vuoden päästä?


-
Kuva: Elli Alasaari

1. Kaisa-Reetta Seppänen

Mediatieteen, kirjoittamisen ja psykologian opiskelija, 25, Rovaniemi
Vasatehtävät: Kirjoittaminen, kuvaaminen, kuvitus, videotyö ja podcastit
Vasavuodet: 1,5 vuotta

1. Olin 15-vuotias yläastelainen, joka tykkäsi kirjoittaa ja piirrellä. En miettinyt vielä tulevaisuuden ammattiani. Siirtyessäni lukioon, tulin tietoiseksi ilmastonmuutoksesta ja lopetin punaisen lihan syömisen.

2. Toivon tekeväni jotain, jossa saan ilmaista itseäni sekä auttaa ihmisiä ja yhteiskuntaa. En suunnittele liikaa, vaan pidän kaikki ovet avoinna. En halua, että arkeni on liian stressaavaa ja elän vain työlle.

3. Haluan ajatella, että maailma menee parempaan suuntaan, vaikka aina tulee olemaan ongelmia ja haasteita. Omassa arjessa haluaisin nähdä sen, etteivät ihmiset olisi niin uupuneita.

2. Aino Rouhiainen

Lukiolainen, 18, Rovaniemi
Vasatehtävät: Kirjoittaminen, kuvaaminen ja podcastit
Vasavuodet: 2 vuotta

1. Kävin kakkosluokkaa Vihdissä. Reissasimme paljon perheeni kanssa, koska Helsinki oli niin lähellä. Muutimme Vihdistä Sodankylään vuonna 2012, ja lukion myötä tulin Rovaniemelle.

2. Toivon, että minulla on korkeakoulututkinto, kiva työ, ja olen nähnyt maailmaa. Haluaisin opiskella viestintää, koska uskon tulevaisuuden olevan yhä mediakeskeisempi.

3. Toivon, että Suomessa on vähemmän rasismia. Uskon, että Yhdysvalloilla on vakaampi presidentti, mutta sodat uskontojen välillä Lähi-idässä jatkuvat yhä.

3. Erica Niemelä

Kuvataidekasvatuksen opiskelija, 19, Rovaniemi
Vasatehtävät: Kirjoittaminen ja podcastit
Vasavuodet: 3 kuukautta

1. Kävin kolmatta luokkaa Kittilässä. Rakastin piirtämistä ja haaveilin kuvataiteilijan urasta. Kirjoittelin myös pieniä tarinoita.

2. Unelmani on tehdä kuvataideopettajan töitä Lapissa. En halua asettua etelään. Toivon, että olen kiertänyt maailmaa ja kerännyt kokemusta erilaisista tavoista toteuttaa kuvataidekasvatusta.

3. Kuvataide on muuttunut digitalisaation myötä paljon, ja uskon kehityksen jatkuvan. Ilmastonmuutos etenee luultavasti huonompaan suuntaan, mutta sitä kompensoi tietoisuuden leviäminen. Itse pyrin elämään luontoystävällisesti.

4. Elli Alasaari

Graafisen suunnittelun opiskelija, 25, Rovaniemi
Vasatehtävät: Kirjoittaminen, kuvaaminen ja kuvitus
Vasavuodet: 3,5 vuotta

1. Olin 15-vuotias yhdeksäsluokkalainen Nivalassa. Tykkäsin piirtää ja kirjoittaa, mutta en vielä tiennyt, mitä haluaisin tehdä isona.

2. Haluan ehdottomasti työskennellä luovalla alalla. Kaikkea ei voi vielä tietää, eikä tarvitsekaan. Toivon asuvani Lapissa, Suomen tai muiden pohjoismaiden puolella.

3. Ilmastonmuutos tulee näkymään varmasti. Olen jo huomannut, kuinka lumimäärä on vähentynyt ja tunturikasvillisuus kuivunut. Toivon, että kymmenen vuoden päästä valtiot ovat tehneet vastuullisia päätöksiä, ja meillä on vielä lunta.

-
Kuva: Elli Alasaari

5. Jussi Pohjavirta

Vasatehtävät: Kirjoittaminen, kuvaaminen ja podcastit
Vasavuodet: 3 kuukautta

1. Olin 10-vuotias ala-astelainen Vantaalla. Tykkäsin piirtää ja harrastaa liikuntaa. Minulla ei ollut haaveammattia, mutta tiesin, että haluan tehdä jotain visuaalista.

2. Toivon mukaan olen valmistunut ja teen oman alan hommia. Paikkakunnalla ei ole väliä, vaan menen sinne, missä on töitä. Tavoitteenani on elää tasapainoista elämää ja olla onnellinen.

3. Ilmastoasiat ovat varmasti menneet huonompaan suuntaan, mutta silloin näkee olemmeko saaneet jotain konkreettista aikaan. Uskon, että ihmisten välinen tasa-arvo on kehittynyt esimerkiksi Lähi-idän maissa.

6. Mari Molkoselkä

Journalismin opiskelija, 23, Oulu
Vasatehtävät: Tuottaja
Vasavuodet: 1,5 vuotta

1. Kävin seiskaluokkaa Kittilässä, ja teatteriharrastus oli henkireikäni. Päässäni pyöri ammatteja maanviljelijästä pianistiin, mutta toimittajan ura ei käynyt mielessänikään.

2. Vuonna 2030 toivon asuvani Lapissa tai ainakin arktisella alueella. Unelmani on olla jo äiti. Urahaaveita minulla ei hirveästi ole, koska koen alani tulevaisuuden suhteellisen epävarmaksi.

3. En usko maailman ongelmien olevan ratkaistu. Tuolloin voidaan vihdoin nähdä sosiaalisen median vaikutus kunnolla – jakaako vai yhdistääkö se ihmisiä. Uskon, että ilmastokriisi on pahentunut.

7. Antti Korteniemi

Ammattilukiolainen, 18, Rovaniemi
Vasatehtävät: Kirjoittaminen, kuvaaminen ja podcastit
Vasavuodet: 3,5 vuotta

1. Olin 8-vuotias kakkosluokkalainen. Leikin autoilla, ja hyppelin trampoliinilla. Haaveilin tuolloin moposta, jota en kuitenkaan koskaan hommannut.

2. Toivon asuvani jossain isommassa kaupungissa Etelä-Suomessa tai jopa ulkomailla. Haluaisin olla jonkin sortin journalisti. Olisi myös kiva omistaa asunto, kissa ja hienompi auto.

3. Uskon, että uusiutumattomien energialähteiden käyttö on loppunut pikkuhiljaa ja olemme siirtyneet ekologisimpiin vaihtoehtoihin. Toivon, että tasa-arvotilanne on parempi. En usko sen suurempiin katastrofeihin.

8. Suvianna Kaikkonen

Lukiolainen, 19, Rovaniemi
Vasatehtävät: Kirjoittaminen, kuvaaminen, podcastit ja sosiaalisen median päivitys
Vasavuodet: 2,5 vuotta

1. Kävin kolmosluokkaa Sinetässä, ja imeskelin jääpuikkoja kotonani Tapionkylässä. Kirjoitin kavereideni ystäväkirjoihin unelma-ammattini olevan opettaja.

2. Toivon asuvani Lapissa. Haaveilen, että minulla on oma koti ja ammatti, josta oikeasti tykkään.

3. Mitään hirveän radikaalia ei toivottavasti tapahdu. Kuvittelen maailmamme muuttuvan ahtaaksi ja ihmisten elävän lähekkäin myös Lapissa. Ihmiset myös jakavat yhä enemmän elämästään internetissä.

-
Kuva: Elli Alasaari, Jussi Leinonen, albumikuva

9. Emma Kähkönen

Journalismin, median ja globalisaation opiskelija, 26, Aarhus, Tanska
Vasatehtävät: Kirjoittaminen, valokuvaaminen, kuvitus ja videotyö
Vasavuodet: 10 vuotta

1. Opettelin elämää Lyseonpuiston lukion kuvataidelinjalla. Vapaa-ajalla tein kovalla palolla lehtijuttuja Vasaan ja pyörin nyt jo kuopattujen rollolaisten bändien keikoilla. Seurakunnalla pyörivät silloin melkein kaikki, minäkin.

2. Näen tekeväni kansainvälistä dokkaria samanhenkisen tiimin kanssa. Tukikohtani on pohjoisessa. Muksuni kulkee mukana, samoin soitin ja joogamatto.

3. Uskon, että ihmisiä huolettavat nykyistä syvemmin lääkkeiden saatavuus ja tietosuojamurrot. Lapin kohtalosta käydään vääntöä Jäämeren väylän vuoksi. Ennustan, että Rovaniemellä opiskellaan kiinankielisellä IB-linjalla.

10. Pinja Huhtaniemi

Kauppatieteiden opiskelija, 21, Oulu
Vasatehtävät: Kirjoittaminen ja sosiaalisen median päivitys
Vasavuodet: 5 vuotta

1. Olin 11-vuotias viidesluokkalainen Rovaniemellä. Harrastin käsityö- ja kuvataidekoulua. Olin vasta saanut oman koiran, jota tykkäsin kouluttaa.

2. Aion erikoistua kansainvälisen liiketoiminnan johtamiseen, ja haluaisin työskennellä johtotehtävissä tai diplomaattina. Voisin asua ulkomailla, mutta lopulta palaan Suomeen.

3. Uskon, että pidämme paremmin huolta ympäristöstä ja meillä on käytössä uusia ekologisia innovaatioita. Koulutus ja työelämä muuttuvat, ja syntyy lisää kouluja, joihin voi hakea muilla ansioilla kuin arvosanoilla.