Pääkirjoitus: Työ­pe­räis­tä maa­han­muut­toa tar­vi­taan lisää, ja sen vas­tus­ta­mi­nen on vaa­ral­lis­ta po­pu­lis­mia

Viihde: Jope Ite -do­ku­ment­ti on kai­hoi­sa kuvaus ujosta ke­mi­läis­po­jas­ta, jota pii­nat­tiin kou­lus­sa

Kolumni: Po­pu­lis­ti­nen Teemu Selänne pelkää, että kom­ma­ri-Ma­rin vie pihvin lau­ta­sel­ta – näin idolini olikin idioot­ti

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ikä­ih­mis­ten per­he­hoi­to toi­mi­vak­si elin­kei­nok­si

Näkökulma

Ikäihmisten ja muistisairaiden määrä kasvaa Lapissa tulevina vuosikymmeninä. Sen seurauksena myös "välimuotoisen" asumisen tarve kasvaa.

Perhekodit ovat pieniä yksiköitä, joissa hoiva on yksilöllistä ja hoitajien vaihtuvuus on vähäistä. Perhehoito siirtää raskaamman hoidon tarvetta myöhemmäksi, koska se tukee ikäihmisten toimintakykyä. Perhehoito tukee myös omaishoitajien jaksamista, koska se kuntouttaa omaishoidettavaa ja omaishoitaja voi rauhassa levätä.

Perhehoidon kustannukset ovat alhaisempia kunnalle kuin tehostetussa laitosasumisessa. Toimintakyvyltään itsenäisesti liikkuva, korkeintaan yhden autettava ja yönsä nukkuva tai paljon palveluja, kuten kotihoidon käyntejä, tarvitseva ikäihminen olisi kunnalle kustannustehokkaampaa sijoittaa ensisijaisesti perhehoitoon. Se ei vaadi uusia isoja investointeja, koska perhekodiksi käy tavallinen koti. Perhehoito säästää kunnan terveydenhuollon henkilöstöresursseja.

Ikäihmisten perhehoitoa toteutetaan jo monessa Lapin kunnassa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.