pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Maastopalot: So­dan­ky­läs­sä sam­mu­te­taan ku­lo­tuk­ses­ta ka­ran­nut­ta maas­to­pa­loa– "Nyt tikut pois, ruo­hik­ko­pa­lo­va­roi­tus voi­mas­sa koko La­pis­sa"

Ikä tuo haas­tei­ta: yk­si­näi­syyt­tä ja re­mont­ti­tar­vet­ta – Ro­va­nie­mel­lä et­si­tään rat­kai­su­ja ylei­sö­luen­nol­la

Torstain yleisöluennolla käsitellään korkean iän mukanaan tuomia haasteita.

Kodin korjaustöihin on tarjolla neuvontaa ikäihmisille. Arkistokuva.
Kodin korjaustöihin on tarjolla neuvontaa ikäihmisille. Arkistokuva.
Kuva: Annanpalo Timo

Vanhustyön keskusliitto järjestää Rovaniemellä torstaina yleisöluennon, jonka aiheena ovat yksinäisyyden vähentäminen ja turvallinen koti ikääntyessä.

Liiton mukaan yksinäisyyden lievittäminen ja kotien turvallisuus ovat tärkeitä teemoja, kun pohditaan iäkkäiden ihmisten hyvinvoinnin tukemista.

Luennolla esitellään liiton Ystäväpiiri-toimintaa. Liiton mukaan noin kolmannes iäkkäistä ihmisistä kärsii vähintään toisinaan yksinäisyydestä, joka joka voi heikentää elämänlaatua ja hyvinvointia.

– Onneksi meillä on myös tietoa, miten yksinäisyyttä voidaan ennaltaehkäistä ja lievittää, toteaa Ystäväpiiri-toiminnan Pohjois-Suomen ja Lapin alueohjaaja Marjo Pääkkö.

Yksinäisyyden vähentämistä Rovaniemellä tukee keväällä 2020 alkava vanhustyön ammattilaisille ja vapaaehtoistyöntekijöille suunnattu Ystäväpiiri-ryhmänohjaajakoulutus, josta myös kuullaan tilaisuudessa lisää.

Ystäväpiiristä voi olla apua myös muistisairauden kanssa, sanoo muistiasiantuntija Annika Väihkönen Lapin Muistiyhdistyksestä.

– Myös monelle muistisairauteen sairastuneelle yksinäisyys ja sosiaalisen verkoston puuttuminen ovat arkipäivää tämän päivän Lapissa, hän sanoo.

Kun keskustellaan ikääntyneiden ja muistisairauteen sairastuneiden ihmisten kodista ja turvallisuudesta, tulisi Väihkösen mukaan lähtökohtana olla omannäköisen arjen mahdollistaminen

– Se, että kotona saa olla turvallisin mielin oma itsensä, osallistua itselle mielekkäisiin toimintoihin sekä kokea olevansa osa sosiaalista verkostoa, hän sanoo.

Ikääntyville on tarjolla myös kotien korjausneuvontaa. Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojat avustavat remonttitarpeiden kartoittamisessa, suunnittelussa ja avustusten hakemisessa.

– Kodista voidaan yleensä tehdä huomattavasti ikäystävällisempi pienilläkin muutostöillä, joihin Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojat antavat vinkkejä, kertoo Korjausneuvonnan päällikkö Jukka Laakso.

Yksinäisyyden vähentäminen ja turvallinen koti ikääntyessä -yleisöluento on maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Järjestäjät arvioivat, että tilaisuus on hyödyllinen erityisesti vanhustyön parissa työskenteleville, vapaaehtoistoimijoille sekä iäkkäille ihmisille ja heidän omaisilleen.

Vanhustyön keskusliiton avoin yleisöluento to 31.10. klo 13–15 Rovaniemen pääkirjaston Lapponica-salissa.
Tästä on kyse

Ohjelma 31.10.

13.00 Tervetuloa, muistiasiantuntija Annika Väihkönen, Lapin Muistiyhdistys ry

13.20 Ystäväpiiri-toiminta lievittää iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä, alueohjaaja Marjo Pääkkö

14.00 Maksuton korjausneuvonta tukee kotona asumista, korjausneuvoja Ari Viippola

15.00 Tilaisuus päättyy

Lisätietoja korjausneuvonnasta: www.vtkl.fi/korjausneuvonta