Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ih­mi­soi­keuk­sien luvattu maa

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman on todennut, että ”rajanylityspaikkojen sulkeminen vaarantaa vakavasti oikeuden hakea turvapaikkaa”.

Stenman on juristi, joka on toiminut työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtajana, tutkijana Åbo Akademin Ihmisoikeusinstituutissa sekä lakimiehenä ja toiminnanjohtajana Pakolaisneuvonta ry:ssä eli hän katsonee asiaa varsin yksipuolisesti. Suurin ongelma ei liene se, että pääsee maahan vaan se, mitä tapahtuu sen jälkeen? Edessä on pitkä ja turhauttava prosessi hakijalle, mutta myös kallis yhteiskunnalle.

Olisikin aika alkaa puhua siitä mitä tapahtuu heille, jotka saavat kielteisen turvapaikkapäätöksen. Käytännössä lähes aina kielteisestä turvapaikkapäätöksestä valitetaan hallinto-oikeuteen. Osa kielteisen päätöksen saaneista palaa vapaaehtoisesti kotimaahansa ja osa lähtee muualle Eurooppaan. Osa jää hakemaan turvapaikkaa uudestaan. Koska hakemiselle ei ole määrärajoitteita, osa hakee turvapaikkaa useita kertoja. Tämä tarkoittaa, että henkilö voi oleskella Suomessa vuosia. Monella 2015 tulleella vielä hakuprosessi kesken.

Kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa ei lähtökohtaisesti voida poistaa maasta ennen turvapaikkapäätöksen lainvoimaista ratkaisua. Sama koskee tilannetta, missä turvapaikanhakijalla on vireillä uusintahakemus.

Kansainvälistä suojelua koskeva hakemus on mahdollista käsitellä nopeutetussa menettelyssä, jos se arvioidaan ilmeisen perusteettomaksi. Silläkään ei ole mitään merkitystä, koska senkin jälkeen voi valittaa vaikka kuinka monta kertaa hamaan tulevaisuuteen.

Vaikka sattuisikin niin, että kaikkien valitusten jälkeenkin tulisi kielteinen päätös, maassa olo jatkuu, koska kotimaa ei heitä ota takaisin. Sillekin on keksitty sana ”paperittomat” – todellisuudessa he ovat luvatta maassa. Kunhan saa jalkansa Suomen puolelle, ei heitä saa pois, jos eivät itse halua lähteä.