työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

pääkirjoitus: Hal­li­tus­neu­vot­te­li­jat se­lät­ti­vät en­sim­mäi­sen krii­sin­sä, mikä lu­pai­lee por­va­ri­hal­li­tus­ta – se tar­vit­see sel­viy­tyäk­seen korkeaa krii­sin­sie­to­ky­kyä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ihmisen luonto on eläimen – ho­lo­kaus­tia odo­tel­les­sa

Jäi hämmentynyt olo Helge Nivan väitteestä, että sivistys on osa ihmisen luontoa (LK 22.7.). Yritän hahmottaa oman tulkintani näistä sanoista.

Sivistys on jotain, jolla kuvataan jonkin kulttuurin vaikutusta siihen, miten joku ihmisryhmä kokee toiset ihmiset ja kohtelee heitä. Eli sivistys näkyy arvoissa, jotka jäsentävät ihmisten kanssakäymistä. Kristittyjen kulttuurien lähtökohta on, että ihminen on Jumalan kuva, jolloin jokaista ihmistä kohdellaan arvokkaana sinällään, vaikka toisen kulttuuri olisi erilainen ja heidän arvonsakin olisivat. Tällainen kunnioitus on sivistystä.

Ihmisen luonto taas on eläimen. Sillä tarkoitetaan ihmisen perusolemusta, mikä tulee esiin silloin, kun hänen kulttuurinsa (joka käsittää koko yhteiskunnan) rakenteet romahtavat, esimerkiksi sodan tai nälänhädän seurauksena. Timothy Snyder näyttää kirjassaan Musta maa, miten Puolan yhteiskunnan totaalinen romahdus natsivallan alla mahdollisti holokaustin laajamittaisen toteuttamisen juuri siellä, ei Saksassa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.