Tähtijuttu: Saa­ri­se­län uuden pol­ku­juok­su­ta­pah­tu­man rei­til­lä piti muistaa sulkea po­ro­ai­ta ja odottaa ka­ve­rei­ta

Kuvakertomus: Ensin soi huu­li­harp­pu, ja sitten varsat as­te­li­vat raadin eteen

Huhuu! am­men­taa iloa sa­na­tai­tees­ta – uusi fes­ti­vaa­li on suun­nat­tu lap­sil­le ja per­heil­le

-
Kuva: Rovaniemen kaupunginkirjasto

Ensimmäinen Lapin lastenkirjallisuus- ja sanataidefestivaali Huhuu! järjestetään 11.–16. lokakuuta usealla paikkakunnalla. Rovaniemellä festari huipentuu, kun Monde muuttuu Tylypahkaksi ja velhot ja noidat pääsevät valloilleen.

Huhuu!-festivaalin ohjelma ammentaa iloa lastenkirjallisuudesta, lukemisesta ja sanataiteesta. Festivaali on suunnattu kaikenikäisille lapsille, ja tapahtumia järjestetään niin perheille, varhaiskasvatusryhmille kuin koululuokillekin. Suureen osaan tapahtumista yleisöllä on vapaa pääsy.

Festivaalin teemana on siivekkäät sanat. Sen mukaisesti festivaalilla päästetään mielikuvitus lentoon mitä moninaisimmilla tavoilla. Sanojen siivillä lentämistä voi kokeilla esimerkiksi satu- ja lorutuokioissa ja työpajoissa. Lapin kirjaston lukumaskotin Hiihku-pöllön innoittamana myös pöllöt ovat hyvin esillä festivaalin tapahtumissa.

Festivaalin pääkirjailijavieras on Veera Salmi, joka esiintyy Rovaniemen pääkirjastossa torstaina 14. lokakuuta. Salmi tunnetaan etenkin Puluboi ja Poni -sarjan kirjoittajana. Torstai-iltana kirjastossa on paljon muutakin ohjelmaa Hiihkun lennokkaassa iltasatutapahtumassa.

Huhuu!-festari huipentuu lauantaina 16. lokakuuta Mondella Harry Potter -tapahtumassa. Siellä voi testata osaamistaan velhokoulussa ja tutustua taikasauvoihin, taikaliemiin, loitsuihin sekä tietenkin myös huispaukseen. Tapahtumaan voi tulla jästinä tai pukeutuneena suosikkihahmokseen.

Veera Salmi on festivaalin kirjailijavieras.
Veera Salmi on festivaalin kirjailijavieras.
Kuva: Dorit Salutskij / Otava

Pääkirjaston piha-alueella on koko viikon esillä Rovaniemen kaupungin varhaiskasvatuksen lasten kuvataidetöistä rakennettu näyttely.

Ounasvaaralla voi puolestaan, tutkia mitä eläimiä hämärässä metsässä piileskelee. Ounasvaaran Ladun rakentamalla heijastinrastiradalla liikutaan omatoimisesti oma tasku- tai otsalamppu mukana. Radan lähtöpaikka on Sky-hotellin alaparkkipaikalla.

Huhuu!-festivaalin järjestää Rovaniemen kaupunginkirjaston Lukuitu-hanke yhteistyössä Lapin kirjastojen kanssa. Festivaalin tapahtumia tuottavat myös monet muut toimijat.

Lukuitu-hankkeen tavoitteena on saada alle kouluikäisten lasten lukuinnostus itämään.

Lapin lastenkirjallisuus- ja sanataidefestivaali Huhuu! 11.–16.10. Festivaalin koko ohjelma löytyy osoitteesta huhuufestari.wordpress.com.

Poimintoja

Pöllöaskartelua ma 11.10. klo 11–18 pääkirjaston lastenosastolla. Askartele Hiihkulle kaveri ja kiinnitä se pöllöpuuhun.

Kolme varista -yhtye konsertoi ti 12.10. klo 17 Korkalovaaran kirjastossa sekä to 14.10. klo 14 Muurolan kirjastossa ja klo 19.15 pääkirjastossa.

Maukan ja Väykän aarrejahti la 16.10. klo 11–13 Rovaniemen teatterissa. Perheet pääsevät selvittämään teatterissa kiertävän aarreradan.

Harry Potter -tapahtuma la 16.10. klo 14–18 Mondella. Tapahtuma on jaettu kahteen samansisältöiseen osaan klo 14 ja klo 16 alkaen. Tapahtumaan voi ilmoittautua ennakkoon lomakkeella, joka löytyy festivaalin verkkosivuilta.