
Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi ei kiistä tai vahvista entisen toimituspäällikön Erja Yläjärven kuulusteluissa kertomia tietoja, joiden mukaan hän tiesi Viestikoekeskus-artikkelista jo viimeistään 14. joulukuuta 2017 eli kaksi päivää ennen sen julkaisua.
Yläjärvi kertoi Niemen olleen mukana suunnittelukokouksessa, jossa artikkeli oli esillä.
Niemi ei myöskään ota kantaa siihen, milloin hän tarkalleen sai artikkelista tietää, tai milloin julkaisupäätös jutusta tehtiin.
– Näitä yksityiskohtia varmasti käsitellään alkavassa oikeudenkäynnissä, Niemi sanoo STT:lle.
– Tämän jutun osalta Helsingin Sanomien toimituksessa on toimittu normaalisti näiden toimituksellisten prosessien mukaan, ja se sisältää myös normaalin esimiesvastuun, joka koskee minua. Vastaava päätoimittaja vastaa lehden sisällöstä.
– On hyvä ymmärtää, että olemme itse nimenneet Erja Yläjärven todistajaksi.
KRP:n esitutkintamateriaali julki
Yläjärvi kertoi asiasta poliisikuulustelussa syyskuussa 2022. Tiedot käyvät ilmi tänään julkiseksi tulleesta poliisin esitutkintamateriaalista. Yläjärveä on kuulusteltu vasta viime viikon maanantaina, 12. syyskuuta.
Yläjärvi kertoo olleensa paikalla suunnittelukokouksessa, ja hänen muistikuvansa mukaan myös Niemi kävi kokouksessa. Yläjärven mukaan artikkelista ei tehty julkaisupäätöstä vielä torstain 14.12.2017 kokouksessa.
Keskusrikospoliisi (KRP) luovutti tänään medialle HS:n Viestikoekeskus-uutisointia koskevan esitutkintamateriaalin. KRP:ltä on kestänyt neljä viikkoa peittää laajasta materiaalista salassa pidettävät kohdat.
Oikeudenkäynti koskee joulukuussa 2017 julkaistua HS:n artikkelia ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua artikkelikokonaisuutta. Syyttäjän mukaan ne sisälsivät sotilastiedustelua koskevaa salassa pidettävää tietoa.
Kolmelle lehden toimittajalle vaaditaan puolentoista vuoden ehdollisia vankeusrangaistuksia turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä. Kaikki kiistävät syytteet.
"Syytteet ovat perusteettomia"
Niemen mukaan oleellista oikeudenkäynnin kannalta on se, että nyt syytteessä olevat henkilöt eli toimittajat Laura Halminen ja Tuomo Pietiläinen ja politiikan toimituksen silloinen vt. esimies Kalle Silfverberg "eivät ole istuneet tässä suunnittelukokouksessa tai suunnittelukokouksissa, eikä heidän kuulukaan niissä istua."
– Tämä kolmikko ei ole päättänyt tämän jutun julkaisusta, eli he eivät ole myöskään sitten paljastaneet mitään turvallisuussalaisuuksia, Niemi sanoo.
– Mielestäni nämä nyt tulleet uudet tiedot osoittavat entistä vahvemmin, että nämä syytteet ovat perusteettomia.
Niemi vetoaa marraskuussa 2020 laadittuun Helsingin Sanomien loppulausumaan, jossa sanotaan päätoimittajan vastaavan kaikesta lehden sisällöstä.
Esitutkinnassa Niemeäkin epäiltiin rikoksesta, mutta hän ei lopulta saanut syytettä. Syyttäjä katsoi, ettei asiassa löytynyt näyttöä siitä, että Niemi olisi tiennyt artikkelista ennen sen julkaisua. Syyttäjällä ei tuolloin vielä ollut tiedossa Yläjärven kuulustelukertomusta viime viikolta.
Niemen mukaan syyttäjän viimevuotinen päätös oli hänelle yllätys, koska lähtökohtana on hänen mukaansa koko ajan ollut se, että vastuu on päätoimittajalla.
Esitutkintamateriaalin perusteella Niemi ei välttämättä saanut tietää artikkelista ennen julkaisuviikkoa. Toimittaja Halminen on tiistaina 12. joulukuuta 2017 lähettämässään Whatsapp-viestissä epäillyt, ettei "Kaius taida tietää tästä tekeillä olevasta juttuhankkeesta mitään."
Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.
Juttua päivitetty Kaius Niemen kommenteilla kello 17.08.
Otsikkoa muokattu kello 17.12.