Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Ho­tel­li­bis­nes alkaa elpyä hil­jal­leen – isot ketjut avaa­mas­sa puolet ho­tel­leis­taan, suu­rim­mat iskut ottaa Hel­sin­ki ja Lappi

Ulkomaalaisten matkailijoiden puuttuminen osuu eniten Helsinkiin ja Lappiin.

Helsinki
Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta vuoden alussa uudistuneen Sky Ounasvaaran junior-sviitissä.
Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta vuoden alussa uudistuneen Sky Ounasvaaran junior-sviitissä.
Kuva: Jussi Leinonen

Hallituksen viikontakainen päätös suhtautua suopeasti kotimaan matkailuun on saanut suomalaiset tekemään hotellivarauksia maltillisesti. STT:n soittokierroksen perusteella varauksia on tullut, mutta enemmänkin olisi voinut tulla.

– Pientä piristymistä on ollut ilmoilla, mutta perjantaista on lyhyt aika vielä. Me olemme toiveikkaita, että piristyminen jatkuu nyt tulevina viikkoina kesän matkustamista ajatellenScandicin kaupallinen johtaja Christian Borg sanoo.

Sokos Hotelsin markkinointi- ja viestintäjohtaja Outi Vitie on kovin toiveikas.

– Varaustilanne kasvaa koko ajan. Seuraamme sitä positiivisesti, Vitie sanoo.

Samankaltaista viestiä kertoo myös Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

– Tietysti tässä on vasta lyhyt aika perjantaista, mutta kun katsoo verkkosivustotrafiikkia ja varausten määrää, ovat ne jonkin verran kiihtyneet.

Lapland Hotelsin kaikki hotellit ovat olleet kiinni koko koronaviruspandemian ajan, ja se avaa niitä 26. kesäkuuta alkaen. Scandic ja Sokos ovat pitäneet pandemian ajan osaa hotelleistaan auki.

– Meillä on ollut aika paljon hotelleja kiinni. Vain 13 hotellia oli auki aika pitkään. Heinäkuussa auki olevien hotellien määrä on näillä näkymin kolmisenkymmentä hotellia. Seuraamme jatkuvasti tilannetta, Scandicin Borg kertoo.

Ulkomaalaisten puuttuminen kurittaa Helsinkiä ja Lappia

Scandicilla on Suomessa yhteensä 64 hotellia.

– Tavoittelemme, että kaikki hotellit olisivat auki, mutta se näyttää epätodennäköiseltä. Se johtuu siitä, että kansainvälinen kysyntä on iso kysymysmerkki. Varsinkin Helsingin alueella se vaikuttaa, kun kesällä puolet asiakkaista on kansainvälisiä matkustajia, Borg lisää.

Sokos Hotelsilla on 58 hotellia, ja siinä ovat mukana myös Radisson-ketjun Suomen hotellit.

– Meillä on nyt 32 hotellia auki, ja kesäkuun aikana avaamme kahdeksan–kymmenen hotellia lisää. Heinäkuussa avaamme kymmenen hotellia lisää ja elokuussa katsomme, voimmeko avata kaikki hotellit, Sokoksen Vitie kertoo.

Borgin tavoin Vitie arvioi pääkaupunkiseudun kärsivän ulkomaalaisvieraiden puuttumisesta.

– Kansainvälisten vieraiden puuttuminen vaikuttaa tiettyihin kaupunkeihin, ja pääkaupunkiseudulla se vaikuttaa eniten, Vitie myöntää.

Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Vuorentaustan mukaan ketjulla on ollut Lapissa paljon ulkomaalaisia asiakkaita, mutta myös ketjun Helsingin-hotelli on riippuvainen kansainvälisistä vieraista.

Suunnitelmat jätetään viime tinkaan

Hotelliketjut elättelevät toiveita, että suomalaiset innostuisivat nyt matkailemaan runsaasti kotimaassa. Päätökset lomasuunnitelmista tehdään nyt kuitenkin huomattavasti myöhemmin kuin aiemmin.

– Luulen, että ihmiset jättävät päätökset kesälomistaan nyt viime tinkaan. Vaikuttaa, ettei suunnitelmallisuus ole ihan samalla tasolla kuin aiempina vuosina, kahta hotellia pääkaupunkiseudulla pyörittävän Clarion Hotelsin marketing manager Outi Hartman sanoo.

Sokoksen Vitie arvioi, että seuraavat kaksi viikkoa juhannukseen asti kertovat, miltä kuluva kesä näyttää hotellien suhteen.

– Viime vuonna ja kaikkina aikaisempina vuosina Sokoksen hotellien kesän myynti on alkanut jopa huhtikuussa tai toukokuun alussa. Nyt olemme tietysti takamatkalla, eikä mitään räjähdystä ole tapahtunut niin, että viime kesää otettaisiin kiinni.