Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Pääkirjoitus: Ko­ti­mais­ta mar­ja-alaa ra­vis­tel­lut ri­kos­tut­kin­ta on valmis ja siirtyy nyt syy­te­har­kin­taan – mai­ne­hait­ta on jo varma, eikä sen kor­jaan­tu­mi­ses­ta ole takeita

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

"Ho­tel­lia­lal­la ta­pah­tuu Suo­mes­sa nyt enemmän kuin vii­mei­seen 15 vuo­teen" – Mark­ki­na­joh­ta­jat Scandic ja Sokos Ho­tel­lit avaavat uusia ho­tel­le­ja ja uu­dis­ta­vat vanhoja kovaa tahtia

Myös kansainväliset hotellibrändit saapuvat Suomeen. Ensimmäinen Courtyard by Marriott -brändin hotelli avautui vuoden alussa Tampereelle. Pohjoismaiden ensimmäinen Hyatt-hotelli avautuu entiselle Helsingin Seurahuoneelle 2022.

Sokos-hotelli Triplan johtaja Hanna Riihimäki sanoo, että uuden hotellin sijainti on hyvä. Se on helposti saavutettavissa kaikilla kulkuvälineillä ja suositut matkakohteet ovat lähellä.
Sokos-hotelli Triplan johtaja Hanna Riihimäki sanoo, että uuden hotellin sijainti on hyvä. Se on helposti saavutettavissa kaikilla kulkuvälineillä ja suositut matkakohteet ovat lähellä.
Kuva: Mauri Ratilainen Com.Pic- Kuvato

Sokos Hotellien konseptikehityksestä vastaavan johtajan Jaana Matikaisen mukaan hotellialalla tapahtuu Suomessa nyt enemmän kuin viimeiseen 15 vuoteen. Samaa mieltä on Scandicin kaupallinen johtaja Christian Borg. Borgin mukaan mieleen ei tule hotellialalta samanlaista kasvuhuippua kuin nyt Suomessa on meneillään.

Scandic ja Sokos Hotellit hallitsevat yhdessä yli 50 prosenttia Suomen hotellimarkkinoista. Scandic on ollut markkinajohtaja noin 30 prosentin markkinaosuudella sen jälkeen, kun se vuonna 2017 osti Restelin Cumulus-hotellit.

Kummallakin hotelliketjulla on meneillään sekä uusia hotellihankkeita että vanhojen hotellien isoja uudistuksia.

Sokos Hotellit avasi maanantaina Helsingin Pasilaan kauppakeskus Triplaan uuden hotellin. Triplan hotellissa on 14 kerrosta, 430 huonetta ja 15 kokous- ja juhlatilaa. Hotellinjohtaja Hanna Riihimäen mukaan uuden hotellin varausaste on jo nyt ylittänyt odotukset.

Triplan alueelle odotetaan vuodessa kolmea miljoonaa ulkomaista ja kotimaista kävijää, koska lähellä ovat Messukeskus, Hartwall Arena, uusittu Olympiastadion ja Linnanmäki.

Vantaan Flamingosta tuli Suomen suurin hotelli

Seuraava aivan uusi Sokos-hotelli avautuu Turun Kupittaalle toukokuussa ja äskettäin valmistui hotelli Flamingon laajennus Vantaalla. Flamingosta tuli Suomen suurin hotelli. Merkittävä hanke on myös Helsingin keskustan legendaarisen Torni-hotellin täydellinen peruskorjaus, joka alkoi joulukuussa

– Viimeiset viisi vuotta on ollut suurta uusiutumisen aikaa. 15 hotellia ympäri Suomen on jo uudistettu ja työ jatkuu, Matikainen kertoo.

Uudessa Sokos-hotelli Triplassa Helsingin Pasilassa on viisitoista kokous- ja juhlatilaa.
Uudessa Sokos-hotelli Triplassa Helsingin Pasilassa on viisitoista kokous- ja juhlatilaa.

S-ryhmään kuuluvat myös Radisson Blu -hotellit. Radisson-ketjun hotelleista merkittävin uudistus on meneillään Oulussa, jossa hotellin laaja remontti valmistuu ensi elokuussa.

Rukahovi ja Nokian Eden uudistetaan

Scandic on saanut sulautettua Restel-kaupassa tulleet Cumulus- ja Holiday Inn -hotellit ja nyt ketjua kehitetään täyttä vauhtia.

Scandicin merkittäviä uusia hankkeita ovat Helsingin päärautatieaseman kiinteistöön tuleva hotelli, jonne tulee yli 500 hotellihuonetta ja Turun Hamburger Börs, joka rakennetaan täysin uudestaan nyt jo puretun kiinteistön tilalle.

Helsingissä Scandic avaa tänä keväänä uudistetun Crowne Plaza Helsinki - Hesperian. Pirkanmaalla Nokian Edenin kylpylähotellin remontti valmistuu maaliskuussa. Uudistukset ovat meneillään myös Rukahovissa Kuusamossa ja Seinäjoen Scandicissa. Rovaniemen ja Vaasan Scandic hotellien uudistukset ovat juuri valmistuneet.

Kotimaan matkailu oli loppuvuodesta kuuden prosentin kasvussa

Suomen kiinnostuksen kasvu matkailumaana näkyy myös siinä, että kansainväliset hotellibrändit rantautuvat Suomeen. Ensimmäinen Courtyard by Marriott -brändin hotelli avautui vuoden alussa Tampereelle. Pohjoismaiden ensimmäinen Hyatt-hotelli avautuu entiselle Helsingin Seurahuoneelle 2022.

– On vain positiivista, että tarjontaa tulee lisää. Kansainväliset brändit kirittävät kotimaisia toimijoita, Scandicin Borg arvioi.

Tilastokeskuksen mukaan hotellihuoneiden käyttöaste koko maassa oli viime vuoden tammi–marraskuussa 52,9 prosenttia.
Tilastokeskuksen mukaan hotellihuoneiden käyttöaste koko maassa oli viime vuoden tammi–marraskuussa 52,9 prosenttia.

Sokos Hotellien Matikainen sanoo, että on upeaa, kun Suomen hotellimarkkina kiinnostaa investoijia. Hän uskoo, että kasvun kautta kaikille hotellialan uusille avauksille on tilaa.

Erityisen hyvin vetää parhaillaan kotimaan matkailu, joka oli loppuvuodesta kuuden prosentin kasvussa. Lähilomailusta on tullut trendi, joka sopii myös vastuullisuutta ja ilmastoasioita korostaville.

– Vapaa-ajan arvostaminen vauhdittaa kotimaan matkailua. Erityisesti Lapissa on ollut mahtava kausi, kun lumi tuli aikaisin ja Etelä-Suomessa on ollut lumen kaipuuta, Matikainen sanoo.

Matkailu

Hyvä kehitys

Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset hotelleissa kasvoivat viime vuoden tammi–marraskuun aikana 4,5 prosenttia edellisestä vuodesta. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset kasvoivat 3,3 prosenttia.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli vajaan prosentin nousussa viime vuonna. Tilastokeskuksen mukaan huoneiden käyttöaste oli tammi–marraskuussa koko maassa 52,9 prosenttia.

Suomen hotellimarkkinoista Scandicilla on vajaan 30 prosentin markkinaosuus. Kakkosena olevalla S-ryhmällä on 20–25 prosentin osuus. Niiden perässä tulevia isoja ketjuja ovat muun muassa Kämp Group ja Finlandia.

Suomeen saapuu eniten matkailijoita Venäjältä, Saksasta, Britanniasta, Ruotsista ja Kiinasta.