siitepöly: Koivun sii­te­pö­ly vaivaa jo La­pis­sa­kin, mutta voi­mak­kain vaihe on vielä edessä

tulvat: Kaa­re­su­van­nos­sa tulviva Muo­nion­jo­ki saattaa kat­kais­ta Ruotsin ra­ja­tien maa­nan­tai­na tai tiis­tai­na

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Hop­pet-ryh­mä tukee ruotsin kielen ope­tus­ta ja op­pi­mis­ta

Hoppet on valtakunnallinen yhteistyöryhmä, joka edistää ruotsin kielen opetusta Suomen korkeakouluissa. Se edistää myös opettajien yhteenkuuluvuutta ja valmiuksia työssä. Hoppetin tehtävä on pitää ruotsin opettajat ajan hermolla koko Pohjolan koulutuskentän muutoksissa.

Hoppet jakaa tietoa ja järjestää tapaamisia ja koulutuspäiviä sekä Kevättreffejä korkeakoulujen ruotsin opettajille yhteistyössä Hanasaaren koulutuskeskuksen, Suomen Ruotsinopettajien, Tukholman Suomi-instituutin, Ruotsi-instituutin sekä pohjoismaisten korkeakoulujen kanssa.

Ryhmän toimijat vaihtuvat muutaman vuoden välein. Tällä hetkellä Hoppet-ryhmän edustajat ovat Raija Lummi (Lapin AMK), Anna Puisto (Laurea), Henri Romppanen (Karelia), Ritva Saira (Xamk), Ida Valtonen (OAMK) ja Maria Åhman-Nylund (Centria).

Kevättreffit ovat Hoppet-ryhmän odotetuin vuosittainen ponnistus, mutta korona vuoksi suunnitelmat menivät uusiksi jo toistamiseen. Valmiiksi suunnitellut Falunin vuoden 2020-päivät peruttiin ja jo vuodella siirretyt 2021 Falun-päivät jouduttiin taas perumaan. Ohjelmassa oli valmiina yritys- ja kouluvierailuja, koulutusta ja yhdessäoloa sekä tietysti ruotsinkielistä ohjelmaa.

Hoppet-ryhmä päätti siirtää päivät kevääseen 2022 ja samalla pitää virtuaaliset treffit, jotta yhteys ja kommunikointi valtakunnan tasolla ruotsin opettajien kesken ei tyrehtyisi.

Suunnittelimme nopealla aikataululla virtuaalisen tapahtuman 20.5.2021 pidettäväksi. Hyödynsimme koronan aikana totuttuja välineitä ja työtapoja ja saimme ohjelman järjestettyä ja kollegat innostettuja mukaan. Teemaksi valikoitui työhyvinvointi ja osallistujat saivat myös etukäteen esittää omia ideoita ohjelman sisältöön. Webinaarissamme oli yhteensä 40 osallistujaa, joten tarve yhteiselle tapaamiselle oli selkeä. Mukana ohjelmassa oli korkeakouluedustuksen lisäksi Peräpohjolan Opisto Torniossa, jonka ulkomaalaisten perusopetuksen ryhmä esitti ”Pausgympaa” opettajansa Pauliina Heikkisen johdolla, ja tietysti ruotsin kielellä. Tornion PPO:lla opiskellaan rajakaupungille sopivasti myös ruotsin kielen alkeita.

Syksyllä 2021 SAMK, Satakunnan amk, järjesti kielten ja viestinnät päivät, jotka myöskin pikaisella aikataululla siirrettiin verkkoon. Kaksipäiväisessä webinaarissa oli myös Hoppet-ryhmällä oma osio workshoppeineen teemalla Hopp, glädje och kvalitet eli Toivoa, iloa ja laatua. Hoppet-ryhmä kirjoitti myös artikkeleita syksyn 2021 aikana mm. POPPIS-lehteen (2/2021), joka on Suomen ruotsinopettajat ry:n jäsenlehti. Hoppet kirjoitti webinaarin tuloksistaan myös Samkin omaan julkaisuun.

Hoppet-ryhmä pitää tärkeänä ylläpitää ruotsin kielen osaamista kaksikielisessä Suomessa mm. rohkaisemalla kollegoita yhteistyöhön myös toisen asteen kollegojen kanssa. Hoppet-ryhmä viestii myös facebookissa.

Raija LummiLapin AMK
Hoppet jakaa tietoa ja järjestää tapaamisia ja koulutuspäiviä sekä Kevättreffejä korkeakoulujen ruotsin opettajille