Pääkirjoitus: KOK päästää hyök­käys­so­taa käyvän Venäjän ur­hei­li­jat ke­sä­olym­pia­lai­siin tietyin ehdoin – päätös on pöy­ris­tyt­tä­vä, mutta lin­jas­sa kor­rup­toi­tu­neen jär­jes­tön edus­ta­mien arvojen kanssa

Onnettomuus: Hen­ki­lö­au­to suistui tieltä veteen Ra­nual­la – kul­jet­ta­ja me­neh­tyi on­net­to­muu­des­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Hoi­to­vir­heis­tä iso lasku – Hy­vin­voin­ti­alueen päät­tä­jät asia­kas- ja po­ti­las­tur­val­li­suu­den var­ti­joi­na

OECD:n arvioissa terveydenhuollon kustannuksista 13 prosenttia kuluu hoitovirheiden ja -vahinkojen korjaamiseen. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan Suomeen suhteutettuna haittatapahtumat aiheuttavat yli miljardin vuosikulut.

Kun kulut jaetaan hyvinvointialueittain väestöpohjan mukaan, kohdistuu poikkeamien korjaamiseen Pohjois-Pohjanmaalla 75 miljoonaa euroa. Sosiaalihuollon asiakasturvallisuuspuutteiden lisäkuluista ei ole tietoa.

Virheistä ja haitoista yli puolet olisi vältettävissä ennakoimalla ja suojautumalla riskeiltä. Loogisesti tämä pätee myös sosiaalihuoltoon. Turvallisuustyö myös vähentää inhimillistä kärsimystä.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on asiakas- ja potilasturvallisuutta kehitetty edeltävien organisaatioiden toimesta vuosia, esimerkkinä OYS-erityisvastuualueen yhtenäiset käytännöt hoitajien lääkehoidon osaamisen varmistamisessa.

Uusi sairaala on vähintään yhtä paljon toimintojen uudistamisen hanke kuin rakentamishanke.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.