Koronavirus: Ro­va­nie­mi lo­pet­taa kou­lu­jen luok­ka-al­tis­tu­mis­ten tie­dot­ta­mi­sen

Koronatesti: Katso Lapin Kansan video: Näin teet ko­ro­na­vi­ruk­sen ko­ti­tes­tin oikein

Hoi­ta­jat jak­sa­mi­sen ra­joil­la koronan takia Ro­va­nie­mel­lä – "Kuka tekee jäl­ji­tys­työn, jos tar­tun­ta­mää­rät kas­va­vat"

Korona on lisännyt monella tavalla työtä avovastaanotossa Rovaniemellä.
Korona on lisännyt monella tavalla työtä avovastaanotossa Rovaniemellä.
Kuva: Pekka Aho

Rovaniemen terveyspalveluiden avovastaanoton hoitajat ovat väsyneet ja turhautuneet koronan jäljitystyöhön, jota he tekevät kaiken muun normaalin arkityön lisäksi ja ilman mitään ylimääräistä korvausta.

Rovaniemen päättäjille osoittamassaan kirjeessä hoitajat pelkäävät, että jäljitystyöhön ei kohta enää löydy vapaaehtoisia työntekijöitä.

"On ollut nähtävissä, että jäljitystyöhön ei ole ollut halukkaita työntekijöitä iltaisin ja viikonloppuisin. Mitä sitten jos koronamäärät vähänkin nousevat, niin kuka tekee Rovaniemellä jäljitystyön", hoitajat kysyvät kirjeessään.

Kaikki joutuneet venymään jo vuoden

Hoitajat muistuttavat, että korona on kasvattanut heidän työtaakkaansa jo vuoden ajan. Alussa varsinkin puhelintyön paine oli valtava.

"Terveysasemien puhelimet ruuhkautuivat ennennäkemättömiin jonoihin, koska samat hoitajat yrittivät vastata puhelimeen, tehdä vastaanottoa sekä työskennellä koronanäytteenotossa", hoitajat kuvaavat.

Kesällä koronatestauksien määrä kasvoi niin, että koronanäytteitä otti Pulkamontien terveysasemalla päivittäin jopa 15 hoitajaa. Työpäivät venyivät kymmentuntisiksi, ja testausta oli myös viikonloppuisin. Tällöin lisätyöhön löytyi vielä jonkun verran halukkaita hoitajia.

Syksystä lähtien koronan jäljitystyö on noussut suureen rooliin, ja isot altistumistapaukset sitovat suuren määrän hoitajia. Kuitenkaan ns. normaalin arkityön määrä ei ole vähentynyt, sillä rovaniemeläiset käyttävät terveysaseman palveluita samalla tavalla kuin ennen korona-aikaa. Tämän vuoksi kaikki hoitajat joutuvat venymään jaksamisen rajoille.

Hoitajien mukaan jäljitystyöhön työajan ulkopuolella ei tahdo enää löytyä vapaaehtoisia työntekijöitä. Yksi syy tähän on se, että Rovaniemen kaupunki ei ole maksanut hoitajille koronatyöstä minkäänlaista ylimääräistä korvausta palkan lisäksi. Esimerkiksi Lapin sairaanhoitopiiri ja yksityiset palvelun tuottajat ovat antaneet hoitajille ylimääräisen koronalisän, hoitajat kirjoittavat.

Lapin sairaanhoitopiiri antoi joulun työntekijöilleen 100 euroa käytettäväksi kulttuuri-, liikunta- ja hyvinvointipalveluihin  ePassi-maksuvälineellä. Lahjaa perusteltiin sillä, että korona on aiheuttanut työntekijöille ylimääräistä kuormitusta.

Korvaukseksi toivotaan koronalisää

Hoitajat kertovat saavansa työajan ulkopuolisesta jäljitystyöstä työehtosopimuksen mukaiset ilta- ja viikonloppulisät sekä kotoa hälytettynä hälytysrahan. Kun normaali työpäivä venyy pitkäksi, hoitajat eivät saa hälytysrahaa eivätkä ylityökorvausta. Myöskään ylimääräisistä viikonloppuvuoroista ei makseta ylityökorvausta.

Hoitajat toivovat, että Rovaniemen kaupunki maksaisi heille kertakorvauksen koronatyöstä. Lisäksi jäljitystyöstä pitäisi maksaa ylimääräistä korvausta silloin, kun se tapahtuu normaalin työajan ulkopuolella.

Kirjeen on laatinut 35 Rovaniemen kaupungin avovastaanoton hoitajaa. Rovaniemen kaupungin perusturvalautakunta keskusteli kirjeestä kokouksessaan keskiviikkona ja toivoi, että viranhaltijat käsittelevät pikaisesti kirjeessä esitetyn huolen. Lautakunnan mielestä mahdollisuus kertakorvaukseen tulee tutkia nopeasti.

Edit 25.2. klo 19: Juttuun lisätty tarkennus siitä, että Lapin sairaanhoitopiirissä ei ole annettu varsinaista koronalisää, vaan 100 euron arvoinen joululahja koronan aiheuttaman kuormituksen takia.