Uimarannat: Vi­ral­li­nen ui­ma­kau­si alkoi Lapissa lauan­tai­na – yleis­ten ui­ma­ran­to­jen kuntoa ja veden laatua val­vo­taan

Helle: Ju­han­nus­ta vie­te­tään läm­pi­mäs­sä säässä – lauan­tai ja sun­nun­tai ovat osassa Lappia hel­le­päi­viä

Kolumni

Hi­taas­ti, mutta var­mas­ti – pienin askelin syntyy va­kaam­paa muu­tos­ta

-
Kuva: Elli Alasaari

Joko olet heittänyt romukoppaan uuden vuoden unelmakarttasi? Ihminen on perin laiska muuttamaan tapojaan, sillä se vaatii tietoista ajatustyötä, joka kuluttaa energiaa.

Uuden vuoden tällä puolen monet täyskäännöksen vaativat projektit alkavat rakoilla, kun vanhat ja uudet tavat pitävät törmäyskurssia päällä pään sisällä ja arki hieroo märkää, haisevaa rättiä päin pläsiä.

Usein täydellisyysprojekti lähtee käyntiin siten, että elämää lähdetään suorittamaan innosta puhkuen, kunnes tulee ensimmäinen repsahdus. Sen jälkeen tulevat itsesyytökset ja ajatus siitä, että superihmisen supertarina on pilalla, kun tarjottu pulla syötiin tänään, eikä herkkupäivänä.

Nurkkaan lentävät salikengät, taloussuunnitelmat, ruutuajan vähentämistavoitteet ja ekologisempi elämä. Superihminen saa odottaa, kun tavallinen ihminen lepää.

Ongelmana on liian yksioikoiseen tarinaan uskominen. Pullan syöminen ei kuulu superihmisen tarinaan, ja sen kulusta poikkeaminen tarkoittaa tarinan murenemista.

Jos välttämättä haluaa ajatella elämää tarinana, kuten useimmat meistä, voi nykyhetkeä pohtia monen tarinan toteutumana.

Vanha minä syö pullaa, uusi minä tekee jotain muuta. Siitä syntyy oikein hauskaa dialogia ja kohtauksia mielelle seurailtavaksi.

Ilmastonmuutos on taas kauhutarina, jolta haluaisi sulkea silmänsä.

Ilmastoystävällisemmän elämäntavan omaksumisessa pätee usein samanlainen kaava, kuin missä tahansa elämäntapamuutoksessa; ensin mennään täysiä eteenpäin, tulee repsahdus, itsesyytökset ja ajatus siitä, että oikeastaan ignorance is a bliss  on oikein hyvä elämänohje.

Ei ole. Se on ajattelutapa, jota vain etuoikeutettu voi harjoittaa.

Jatkuva uutisointi ilmastonmuutoksesta on ahdistavaa siksi, että tilanne on ahdistava. Apokalyptisen katastrofin keskellä pää otetaan pois pensaasta, mutta kädet nostetaan pystyyn. Vaikka täyskäännös onkin ideaali, se ei ole realistista.

Kun aloittaa pienestä, rakentaa kestävää muutosta. Aloita vaikka siitä, että otat minuutin lyhyemmän suihkun ja käännät veden viileämmälle, kuin yleensä.

Ja ehkä, kun annat muutokselle pikkusormen, se voi viedä toisenkin.

Kirjoittaja on toipuva täydellisyyden tavoittelija.