Hilda Luk­ka­ri­nen kysyi tietä Ro­va­nie­men kä­si­työ­kou­lul­le – nyt hänen jäl­kiään voi seurata Lapin yli­opis­toon saakka

Maarit Simoskan kirja Rovaniemen käsityökoulun ensimmäisestä opettajasta Hilda Lukkarisesta kuvaa neljän vuosikymmenen työrupeamaa aikalaistarinoiden ja arkistolähteiden kautta.

Hilda Lukkarinen oli Rovaniemen käsityökoulun ensimmäinen opettaja ja johtajatar. Hänen työuransa koulun johdossa kesti lähes neljä vuosikymmentä.
Hilda Lukkarinen oli Rovaniemen käsityökoulun ensimmäinen opettaja ja johtajatar. Hänen työuransa koulun johdossa kesti lähes neljä vuosikymmentä.
Kuva: Aino Hyytiän kotialbumi

Tammikuussa 1924 Rovaniemen rautatieasemalle saapuu savolainen neiti, joka kysyy tietä käsityökoululle. Kukaan ei ole kuullutkaan käsityökoulusta ja lopulta hänet ohjataan Kutilan pirttiin, jossa odottavat pelkät pöytä ja penkki.

Kysyjä on Rovaniemen vasta perustetun käsityökoulun ensimmäiseksi johtajattareksi valittu Hilda Lukkarinen, jonka tuosta hetkestä alkava, lopulta lähes neljän vuosikymmenen työrupeama jättää pysyvät jäljet Rovaniemen käsityökoulun historiaan sekä laajemmin myös paikallishistoriaan ja naisten aseman yhteiskunnalliseen kehittymiseen.

Nyt Hilda Lukkarisen tarina on koottu kirjaksi, kun rovaniemeläisen freelance-toimittajan Maarit Simoskan kirjoittama Langat käsissä – Hilda Lukkarinen Rovaniemen käsityökoulun johtajattarena 1924–1961 julkaistaan ensi viikon torstaina.

– Aloitin vuonna 2009 Lähteentien Pirtillä yrittäjänä. Tiesin, että Lähteentien Pirtti rakennettiin vuonna 1949 käsityökouluksi, mutta Hildasta tiesin vain etunimen. Pirtin asiakkaista moni alkoi kuitenkin muistella Hildaa ja Hildan koulua. Hildan tarina alkoi kiinnostaa.

Käsityökoulun luokkakuva vuodelta 1957.
Käsityökoulun luokkakuva vuodelta 1957.
Kuva: Kansallisarkisto

Kertomuksissa todellisia aarteita

Simoska päätti kutsua käsityökoulun vanhoja oppilaita muistelemaan Hildaa ja opiskelua käsityökoulussa. Naiset toivat mukanaan valokuvia ja todistuksia sekä esittelivät koulussa tekemiään käsitöitä. Alkoi vaikuttaa siltä, että Hilda Lukkarisen arvo maakunnan naisten kouluttajana ja käsityöperinteen vaalijana oli ollut suuri.

– Vanhimmat aikalaishaastattelut sijoittuivat 1930-luvulle. Kertomuksissa on todellisia aarteita.

Kokonaiskuvan saaminen Lukkarisesta ei ollut kuitenkaan helppoa, sillä Lapin sota tuhosi merkittävän osan vanhoista asiakirjoista, lehtiarkistoista ja valokuvista. Lisäksi osasta arkistoista löytyneistä lehtileikkeistä puuttui milloin vuosilukuja, milloin päivämääriä ja milloin lehden nimiä.

– Kirja on Hildan persoonan kautta rakennettu tulkinta ympäristön muutoksesta, naisten aseman muutoksesta ja käsityöopetuksen muutoksesta. Siinä kuvataan paikallishistoriaa, käsityöhistoriaa ja naisten koulutushistoriaa, Simoska kertoo.

Hilda Lukkarisen saapumisesta Rovaniemen asemalle on kulunut tammikuussa 97 vuotta. Simoska alkoi kirjoittaa Lukkarisen tarinaa myytyään Lähteentien pirtin toiselle yrittäjälle kesällä 2019.

– Sen jälkeen oli kirjoittamisen aika.

Maarit Simoskalle tuli kirjoittamisen aika, kun hän kesällä 2019 luopui Lähteentien pirtistä.
Maarit Simoskalle tuli kirjoittamisen aika, kun hän kesällä 2019 luopui Lähteentien pirtistä.
Kuva: Anssi Jokiranta

Lähteentieltä Rotkoon ja yliopistolle

Rovaniemen käsityökoulu muutti Kutilan vaatimattomasta pirtistä muiden väliaikaisten tilojen kautta sille varta vasten rakennettuun hirsikouluun Lähteentielle vuonna 1949.

Hilda jäi eläkkeelle vuonna 1961 ja muutti takaisin Savoon. Lähteentien pirtti jäi pieneksi koulun toiminnalle vuonna 1977 ja koululle rakennettiin Siljotielle uudisrakennus, joka tultiin myöhemmin tuntemaan Rotkona. Vuonna 1996 Rovaniemen käsi- ja taideteollisuusoppilaitos siirtyi osaksi Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaa.

– Hildalla on ollut merkittävä rooli Rovaniemen kansallispuvun uudistamisessa ja Rovaniemen puolinukkaraanun elvyttämisessä. Halusin tehdä hänen elämäntyönsä näkyväksi, Maarit Simoska sanoo.

Tausta

Käsityökoulu

1923 koulun kannatusyhdistys perustetaan

1924 koulu perustetaan ja Hilda Lukkarinen ensimmäiseksi opettajaksi

1930 koulun nimeksi naiskotiteollisuuskoulu

1949 Lähteentien pirtti valmistuu

1961 Hilda Lukkarinen jää eläkkeelle

1977 uudisrakennus Siljotielle nk. Rotkon tiloihin

1996 sittemmin Rovaniemen käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseksi muuttunut koulu osaksi Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaa

Lähde: https://www.lahteentienpirtti.fi/lahteentien-pirtti/historia/

Langat käsissä

Painos 300

Saatavilla Suomalaisesta kirjakaupasta, verkkokaupasta ja tekijältä.