Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­koe­ro­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Hiih­tä­jän jäljet kul­ki­vat jälleen sulan päältä Ro­va­nie­mel­lä – "Yksi jälki jäällä ereh­dyt­tää muita seu­raa­maan "

Siellä missä oli kantava jää viime talvena, voi ollakin nyt petollinen avanto lumikannen alla.

Jokialueella on nähty jo vaaratilanteita, osa ihan paikallistenkin aiheuttamia. Matkailijoita ajatellen varoituskylttejä on lisätty.
Jokialueella on nähty jo vaaratilanteita, osa ihan paikallistenkin aiheuttamia. Matkailijoita ajatellen varoituskylttejä on lisätty.
Kuva: Pekka Aho

Rovaniemen Suutarinkorvan sillalta jäälle katsottuna oli torstaina ikävä näky.

– Hiihtolatu kulki jään reuna-alueella ja suoraan sula-alueen yli. Hiihtäjä ei sitä varmaan itse huomannut, mutta ylhäältä päin tumman avannon huomasi selvästi, Rovaniemen kaupungin kunnossapitopäällikkö Marko Rautio kertoo.

Tässä tapauksessa sukset onneksi jakoivat painoa sen verran, ja hiihtojälkien nähtiin jatkuvan myös tumman kohdan toiselle puolelle.

Tilanteesta tekee ikävän se, että jälki näyttää väärää mallia muille.

–   Monikaan ei tule ajatelleeksi sitä, että jälki kerää heti muita jälkiä. Eli matkailijat voivat helposti jäljet nähdessään katsoa, että tuosta on varmasti turvallista mennä kun siitä on mennyt jo joku muukin. Kävelijää se jälki ei enää olisi kestänyt.

Rovaniemen kaupunki varoitti torstaina kuntalaisia heikoista jäistä erityisesti Rovaniemen kaupungin keskusta-alueella ja sen lähettyvillä.

Vaikka talvi on nyt tullut aikaisemmin, suppojää on tehnyt jäistä erityisen vaarallisen. Suppojäätä syntyy etenkin silloin, kun kova pakkasjakso alkaa joen olleessa vielä jääkannesta vapaana.

Kiteinen suppojää kulkee virran mukana ja voi myös helposti kerätä patoja.

– Suppojäät muuttavat jokien virtauksia niin, että sula kohta voi ollakin paikassa jossa se ei ole ollut koskaan aikaisemmin, Rautio kertoo.

Näin on nyt esimerkiksi Kotisaaren kohdalla, missä sulakohtia on nyt useita.

Kotisaaren lähettyvillä Kemijoen jäässä on useita vaarallisia sulakohtia, vaikka viime vuonna alue on ollut jäässä aikaisin. Kuva on otettu keskiviikkona 29.11.
Kotisaaren lähettyvillä Kemijoen jäässä on useita vaarallisia sulakohtia, vaikka viime vuonna alue on ollut jäässä aikaisin. Kuva on otettu keskiviikkona 29.11.
Kuva: KEMIJOKI OY

Rautio välttäisi nyt kaikkea kulkemista joella. Erityinen huolenaihe ovat matkailijat, joiden varoittamiseksi on pystytetty kylttejä eri kielillä.

– Jos jäällä havaitsee ihmisen, häntä tulee kehottaa välittömästi poistumaan rannan suuntaan, sanoo turvallisuuskouluttaja Riku Mäenpää Lapin pelastuslaitokselta.

Paavalniemen jäätie aukenee lähiaikoina

Joen alajuoksulla Paavalniemen kylän kohdalla kulkijoita jäällä jo on, mutta harkitusti. Ojanperä-Paavalniemen kyläyhdistyksen väki jäädyttää jälleen talkoovoimin jäätietä käyttöön.

Jäätie on suosittu kulkureitti talvisin, ja sitä käyttävät kyläläisten lisäksi myös Pöykkölän asukkaat. Jäätie lyhentää matkaa kaupunkiin huomattavasti.

Pyörällä ja jalkaisin kulkijat ovat joen yli jo kulkeneet.

– Itse jäätien kohta on nyt melko kantava, jäätä on jo 30 senttiä. Sen sijaan jäätien ympäristössä jäätä on vain kymmenkunta senttiä, itsekin Paavalniemen kylällä asuva Rautio kertoo.

Hän ei osaa arvioida, kauanko jäätien avaamiseen vielä menee, mutta jäädytystöitä jatketaan vielä.

Rautio painottaa, että jäätiellä kulkijat muistaisivat pitää turvavälit.

– Vaikka näistä kuinka tiedotetaan, niin sitten siellä kuitenkin menee kahdeksan autoa peräkanaa turvaväleistä piittaamatta. Tämä vaikuttaa merkittävästi jään kantavuuteen ja kestävyyteen.

Toinen ongelma ovat jäätiellä omaa erikoiskoettaan pitävät, jotka haluavat käydä testaamassa autoilua jäällä.

– Nopeusrajoitukset eivät ole jäätielle turhaan asetettuja. Kun auto ajaa jäällä lujaa, se saa aikaan jään alla aallon. Tämä aalto kun osuu rantaan, saa se lisää vaurioita aikaan.