Juuri nyt: Hal­li­tus esittää "ro­ko­te­pak­koa" so­te-työn­te­ki­jöil­le – jat­kos­sa alan töissä olisi oltava jokin suoja koronaa vastaan

Lukijalta: Län­si-Poh­jas­sa läh­det­tiin sutta pakoon, mutta vas­tas­sa olikin karhu

Matkailu: Isos­ta-Bri­tan­nias­ta Yl­läk­sel­le tul­leil­ta tu­ris­teil­ta löytyi viisi ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa – to­den­nä­köi­ses­ti ky­sees­sä ei ole omik­ron-muun­nos

Tilaajille

Helteet uh­kaa­vat Lapin mar­ja­sa­toa – kuivuus voi pie­nen­tää hillan ja mus­ti­kan kokoa, puo­luk­ka ei hel­teis­tä hät­käh­dä

Ensimmäiset hillat ovat jo kypsyneet Etelä-Lapissa. Hyvältä vaikuttava mustikkasato saattaa vielä notkahtaa, jos kuivuus jatkuu.

Mustikka kukki Lapissa tänä kesänä runsaana. Valtaosa kukista pölyttyi raakileeksi, sadon lopullinen määrä on säistä kiinni.
Mustikka kukki Lapissa tänä kesänä runsaana. Valtaosa kukista pölyttyi raakileeksi, sadon lopullinen määrä on säistä kiinni.
Kuva: Iiro Kerkelä

Pitkään jatkunut helle on saanut maaston kuivumaan koko Lapissa. Tuskallinen kuivuus uhkaa luonnonmarjasatoa, mikäli vettä ei pian saada.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltolan mukaan luonnonmarjat reagoivat kuivuuteen vaihtelevasti. Puolukka kestää kuivuutta paksun vahakerroksen vuoksi, mutta mustikka ja hilla nääntyvät herkemmin.