kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Hel­sin­gin kes­kus­ta ei lämpene Väy­ry­sen por­mes­ta­ri­eh­dok­kuu­del­le – "E­del­li­nen vaa­li­tu­los ei tue op­ti­mis­mia"

Konkaripoliitikko Paavo Väyrynen ilmoitti harkitsevansa ehdokkuutta Helsingin pormestariksi. Tiistaina peliin liitettiin myös Alexander Stubb.

Helsingin pormestaripeli kiihtyi muutamassa päivässä. Perussuomalaisten Jussi Halla-aho on ilmoittanut olevansa ehdolle. Nyt myös keskustan Paavo Väyrynen (kuvassa) sanoo harkitsevansa samaa, ja esillä on lisäksi kokoomuksen Alexander Stubbin nimi.
Helsingin pormestaripeli kiihtyi muutamassa päivässä. Perussuomalaisten Jussi Halla-aho on ilmoittanut olevansa ehdolle. Nyt myös keskustan Paavo Väyrynen (kuvassa) sanoo harkitsevansa samaa, ja esillä on lisäksi kokoomuksen Alexander Stubbin nimi.
Kuva: Joel Maisalmi

Helsingin keskustajohto ei näytä lämpenevän ajatukselle konkaripoliitikko Paavo Väyrysen pormestariehdokkuudesta.

– Piirin ulkopuolisella tuskin on vahvaa kannatusta näin tärkeässä asiassa, toteaa keskustan Helsingin piirin varapuheenjohtaja Antero Alku.

Keskustan pormestariehdokkaasta päättää nimenomaan piiri. Alku arvioi näkemystensä kuvastavan piirin puheenjohtajiston ja piirihallituksen kesken käytyjä keskusteluja.

Helsingin Keskustanuoret eivät sen sijaan tyrmää ajatusta ainakaan vielä. Järjestö toteaa yleisellä tasolla, että puolueen kiinnostavuus on hyvä asia.

– Paavo se osaa aina yllättää. Emme ota Paavon ehdokkuuteen kantaa tässä vaiheessa, toteaa Helsingin Keskustanuorten puheenjohtaja Jade Myllykangas.

"Ajatus ei ole aivan hullu"

Väyrynen kertoi tiistaina blogissaan harkitsevansa asettuvansa ehdolle Helsingin pormestariksi.

Ehdokkuusharkintana kimmokkeeksi hän mainitse toimittaja Unto Hämäläisen, joka arveli Radio Suomen haastattelussa Väyrysen olevan ehdolla. Väyrynen sanoo aloitetta Hämäläisen omaksi.

– Asiaa ajateltuani olen tullut siihen tulokseen, ettei Hämäläisen esittämä ajatus aivan hullu ole, Väyrynen kirjoittaa.

– Olen jo ilmoittanut, että harkitsen ehdokkuutta Helsingin kuntavaaleissa. Pormestariehdokkuuttakin olen valmis harkitsemaan.

Väyrynen laskee tuovansa useita lisäpaikkoja valtuustoon

Väyrynen uskoo ehdokkuutensa siivittävän keskustalle menestystä kunnallisvaaleissa.

Hän laskee, että paikkoja valtuustoon voisi tulla 4-5. Nykyisin valtuutettuja on kaksi.

– Kokemukset viime kuntavaaleista osoittavat, että tulokseen vaikuttaa ratkaisevalla tavalla pormestariehdokkaiden henkilökohtainen kannatus, hän toteaa.

Väyrynen katsoo saavansa puolueelle lisäkannatusta myös Helsingin ruotsinkielisiltä äänestäjiltä. Hän perustelee tätä ehdokkuudellaan keskustan puoluehallitukseen kaksikielisen piirin edustajana.

Antero Alku puolestaan katsoo, että Väyrysen arvio omasta kannatuksestaan on "erittäin optimistinen".

– Edellinen vaalitulos ei tue optimismia.

Edellisissä kuntavaaleissa runsaat tuhat ääntä

Viime kuntavaaleissa Helsingin keskusta ei hyväksynyt Väyrystä ehdokkaakseen.

Hän pyrki ja pääsi valtuustoon sitoutumattomana saaden kristillisten kanssa yhteisellä listalla 1026 ääntä. Nykyisin Väyrynen toimii valtuuston Terve Helsinki -ryhmässä.

Väyrynen on kuitenkin keskustan jäsen ja näyttää blogissaan kosiskelevan puoluetta myös näkemyksillään.

– Useimmissa äänestyksissä olen kuitenkin ollut samalla kannalla keskustan valtuustoryhmän kanssa, Väyrynen kirjoittaa.

Pormestaripeli kiihtyi muutamassa päivässä

Helsingin pormestari valitaan keväällä kuntavaalien jälkeen. Pormestarista päättää uusi valtuusto, ja todennäköisin pormestari on valtuuston suurimman puolueen ehdokas.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoitti ehdokkuudestaan viime viikon lopulla.

Tiistaina pormestaripeliin liitettiin Väyrysen ohella Alexander Stubb. Kokoomuksen entisen pää- ja ulkoministerin nimen nostivat esille Ilta-Sanomat ja Iltalehti.

Iltalehti uutisoi ensin Stubbin myöntäneen, että häntä on pyydetty asettumaan ehdolle. Myöhemmin lehti korjasi tiedon ja kertoi, ettei Stubb sittenkään ole kommentoinut asiaa.

Jo aiemmin ehdokkuudestaan ovat julkisesti kertoneet nykyinen apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) sekä kansanedustaja Harry Harkimo (liik.).

Helsingin nykyinen pormestari, viime kuntavaaleisa lähes 30 000 ääntä saanut kokoomuksen Jan Vapaavuori ei ole enää ehdolla.

Muokattu klo 22.25: Korjattu Stubbia koskeva tieto. Iltalehti muutti uutistaan ja totesi, ettei ole saanut Stubbin kommenttia ehdokkuudesta.