Kulttuuri: Tor­nion­laak­son museon uudeksi joh­ta­jak­si Titta Kal­lio-Sep­pä

Ohje: Katso Lapin Kansan video: Näin teet ko­ro­na­vi­ruk­sen ko­ti­tes­tin oikein

Aluevaalien vaalikone: Katso sopiva ehdokas täältä

Heikki Autto pyrki ja pääsi ko­koo­muk­sen puo­lue­val­tuus­ton johtoon – "Puo­lueen toi­sek­si tärkein tehtävä heti pu­heen­joh­ta­jan jäl­keen"

Kun rovaniemeläinen kansanedustaja Heikki Autto kertoo poliitikon työstä, rivien välissä soi ylistyslaulu suomalaiselle yhteiskunnalle.

Heikki Autton mukaan perhe-elämä on täyttä vastapainoa työlle. Tällä hetkellä perhe-elämään kuuluuvat myös tonttivaraus ja talonrakennussuunnitelmat.
Heikki Autton mukaan perhe-elämä on täyttä vastapainoa työlle. Tällä hetkellä perhe-elämään kuuluuvat myös tonttivaraus ja talonrakennussuunnitelmat.
Kuva: Anssi Jokiranta

– Onhan tämä ollut hurja vuosi, kansanedustaja Heikki Autto (kok.) luonnehtii tunnelmia eduskunnan syysistuntokauden alussa.

Korona on teettänyt töitä jo kuukausien ajan, ja uusia ongelmia ilmaantuu ratkaistavaksi koko ajan. Kansantaloustieteeseen perehtynyttä Auttoa huolettaa myös koko maan tulevaisuus.

– Maailmallahan pandemiatilanne pahenee, ja taloudelliset vaikutukset seuraavat sitten muutaman askeleen perässä.

Pienempiäkin huolia on. Autto on kulkenut Rovaniemeltä eduskunnassa melkein kuin missä tahansa päivätyössä. Kello on ollut soimassa aamuneljältä, ja iltakuudelta hän on ollut takaisin muun perheen arjessa. Nyt ei auta, vaikka kello soisi kuinka aikaisin.

– Miten menet, jos ei ole lentoja, Autto pohtii.

Perheessä on neljä alle 10-vuotiasta lasta, ja Autton mukaan lähtökohta on ollut, että hän käy Rovaniemeltä Helsingissä eikä päinvastoin. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että Finnair pitää aamulennot maassa syksynkin ajan.

– Ei tässä kuitenkaan voi valittaa, sillä moneen kaupunkiin ei ole lentoja ollenkaan. Eikä tämä meidän perheelle mikään kovin suuri uhka ole, Autto sanoo.

Yhteiskunta kiinnosti jo lapsena

Heikki Autto valittiin viime viikonloppuna kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtajaksi.
Heikki Autto valittiin viime viikonloppuna kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtajaksi.
Kuva: Anssi Jokiranta

Kansanedustajan alkusyksyn päätyö on ollut Lapin matkailuelinkeinon selviytymistaistelu. Heikki Autton mukaan kyse ei ole vain ensi talvesta, vaan pohjatöistä koronarokotteen jälkeiselle ajalle.

– Tämä pakollinen digiloikka tulee vähentämään työmatkustamista, ja lentoyhtiöiden kriisi taas vähentää kaukolentoja. Ihmisten kaukokaipuu ei kuitenkaan katoa mihinkään, ja silloin tällainen kohde kuin Lappi tulee olemaan todella potentiaalinen, Autto perustelee.

Matkailu on Autton mukaan hyvä esimerkki siitä, millaista on Lapin kansanedustajien keskinäinen yhteistyö. Maakunnan asiat yhdistävät yli puoluerajojen, ja moni kansanedustaja on Lapissa puolueensa ainoa, joten osaamista pitää olla joka alalle.

Autto toimii tällä hetkellä Lapin kansanedustajien puheenjohtajana, ja kehuu yhteistyötä muiden edustajien kesken.

Ammatinvalinnan näkökulmasta Heikki Autton tie poliitikoksi oli hyvin tavanomainen: hän on aina tehnyt sitä, mistä on ollut kiinnostunut. Nuoruudenharrastuksina se tarkoitti esimerkiksi lukion johtokuntaa ja kunnan nuorisoneuvoston puheenjohtajuutta. Täysi-ikäisyyden myötä aukeni lisää mahdollisuuksia, ja ennen 20-vuotispäiviään Autto oli ollut ääniharava jo sekä seurakunta- että kuntavaaleissa ja ehdolla eurovaaleissa. Hän oli myös noussut kotikuntansa Muonion valtuuston varapuheenjohtajaksi. Tie kulki kohti maakunnallisia ja valtakunnallisia luottamustehtäviä.

– Joensuun puoluekokouksessa vuonna 2006 olin puolueen periaatetoimikunnan jäsenenä. Sain siis olla päättämässä, mitkä ovat kokoomuksen periaatteet nykyaikana.

"Siitä tilanteesta oli kuva, ja hän tuli kysymään, olenko minä kenties se poika siinä kuvassa. Olinhan se."
Heikki Autto

Autto on kuullut, että kiinnostus yhteiskuntaan näkyi hänessä jo pienenä. Tämän kertoi myös kokoomusvaikuttaja Veli-Pekka ”Patu” Manninen, jonka Autto tapasi mentyään töihin kokoomuksen puoluetoimistoon vuonna 2007. Manninen muisteli ruskaretkeä Enontekiön Pöyrisjärvelle.

– Hän oli kohdannut siellä perheen, jonka pieni poika selitti kaikenlaista muun muassa presidentinvaaleista. Siitä tilanteesta oli kuva, ja hän tuli kysymään, olenko minä kenties se poika siinä kuvassa. Olinhan se, Autto kertoo.

Näistä tarinoista huolimatta Autto antaa kunnian mieluummin suomalaiselle yhteiskuntajärjestelmälle.

– Suomi on maailman paras maa, ja meidän edustuksellinen demokratia on ehdottomasti maailman toimivin. Suomessa jokainen, joka haluaa olla aktiivinen omassa yhteisössään, saa siihen kyllä mahdollisuuden, hän sanoo.

Kokoomuksessa isompiin saappaisiin

Kansanedustajan työn ohessa Autto kokee olevansa ensisijaiseti perheenisä. Auttoilla on neljä lasta, joista vanhin on kahdeksan ja nuorin vuoden.
Kansanedustajan työn ohessa Autto kokee olevansa ensisijaiseti perheenisä. Auttoilla on neljä lasta, joista vanhin on kahdeksan ja nuorin vuoden.
Kuva: Anssi Jokiranta

Eduskuntaan Autto nousi vuoden 2011 vaaleissa, 26-vuotiaana rovaniemeläisenä. Ensimmäisellä kaudella hän edusti pääministeripuoluetta, nyt oppositiota.

– Onhan siinä valtavasti eroa. Hallituspuolueessa pystyy niin konkreettisesti vaikuttamaan, Autto sanoo.

Merkittäviä saavutuksia pohtiessaan Autton katse kääntyykin kokoomuksen hallitusvuosiin. Puolustusvoimauudistuksessa Rovaniemestä tuli ilmavoimien toinen tukikohta ja vaelluskalojen merkitys saatiin EU:n asiakirjoihin vuonna 2012.

Onko oppositiorooli turhauttava?

– No, näen, että se on todella tärkeä rooli, koska toimivassa demokratiassa tarvitaan sekä hallitusta että oppositiota. Että ei se siinä mielessä turhauta, mutta huoli kyllä kasvaa koko ajan. Miten Suomi pystyy tästä pandemian lamasta nousemaan? Heikki Autto pohtii.

Tässäkin vastauksessa kärkisijan saa suomalainen yhteiskuntajärjestelmä. Kiinnostus päätöksenteon rakenteisiin tulee ilmi edelleen, kun Autto avaa tuoretta rooliaan kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtajana. Siihen tehtävään puoluekokous hänet viikonloppuna valitsi.

– Se on puolueen toiseksi tärkein tehtävä heti puheenjohtajan jälkeen, hän sanoo.

Julkisuudessa tehtävä ei ole tunnettu, mutta puolueen sisällä vaikuttamisen paikka on ilmeinen. Silloin ollaan mukana kaikista tärkeimmässä kokoomusta koskevassa päätöksenteossa.

"Nautin siitä, että on erilaisia mielipiteitä. Se on minusta kiinnostavaa."
Heikki Autto

Samalla se tarkoittaa, että työtä on lisää. Autton mukaan poliitikon työ on rankkaa jo fyysisestikin, koska matkustamista on paljon. Hän itse kuitenkin kokee jaksavansa hyvin.

– Vahva motivaatio, siitähän se tulee, että jaksaa, hän sanoo.

Hetken mietinnän jälkeen hän tunnistaa itsessään muitakin tähän työhön sopivia ominaisuuksia, esimerkiksi hyvät unenlahjat, verkostoitumisen taito ja toiveikas mieli.

– Nautin siitä, että on erilaisia mielipiteitä. Se on minusta kiinnostavaa. Lisäksi uskon, että asiat saadaan aina hoidettua ja käännettyä aina parhain päin.

Uusi Rovaniemi haastattelee syksyn aikana rovaniemeläiset kansanedustajat. Johanna Ojala-Niemelän (sd.) ja Heikki Autton jälkeen vuorossa on vielä Markus Lohi (kesk.).
Kuka?

Heikki Autto

Kokoomuksen ainoa lappilainen kansanedustaja.

36-vuotias, eduskunnassa 2011–2015 sekä uudelleen vuodesta 2019.

Asuu Ounasmetsässä. Lapsena asui 8-vuotiaaksi asti Enontekiöllä, kunnes perhe muutti Muonioon.

Perheessä puoliso, suuhygienisti Saara Autto ja neljä alle 10-vuotiasta lasta.

Kertoo omaksuneensa kokoomuslaisen aatteen suvun perintönä.

Harrastaa hiihtoa, suunnistamista ja muuta luonnossa liikkumista sekä yhdistystoimintaa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja Ounasvaaran hiihtoseuran puheenjohtaja.

”Onhan siinä valtavasti eroa. Hallituspuolueessa pystyy niin konkreettisesti vaikuttamaan.”
Heikki Autto
Hallitus- ja oppositiopuolueen erosta kansanedustajan työssä