Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Han­dels­ban­ken ve­täy­tyy Suo­mes­ta ja Tans­kas­ta – lii­ke­toi­min­ta menee myyn­tiin, mutta pal­ve­lut jat­ku­vat tois­tai­sek­si en­nal­laan.

Markkinaosuus jäi liian pieneksi, pankki totesi.

Handelsbanken jättää Suomen liki 40 vuoden jälkeen.
Handelsbanken jättää Suomen liki 40 vuoden jälkeen.
Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi

Handelsbanken jättää Suomen liki 40 vuoden jälkeen. Pankki ilmoittaa, että se on osana strategista tarkastelua ja liiketoiminnan kehittämistä päättänyt, että vetäytyy Suomesta ja käynnistää prosessin liiketoimintojen myymiseksi.

Handelsbanken on toiminut Suomessa vuodesta 1985. Sillä on Suomessa 27 konttoria, varainhoitopalveluja ja investointipankki ja palkkalistoillaan yhteensä noin 600 henkilöä. Markkinaosuus on ollut Suomessa pieni, lainoissa viisi prosenttia ja talletuksissa kolme.

Pankin liiketoiminta jatkuu Suomessa toistaiseksi ilman muutoksia.

– Asiakaspalvelumme ja uusasiakasmyyntimme jatkuvat ennallaan, eikä nyt käynnistyvä liiketoimintojen myynti vaikuta asiakkaisiimme. Jatkamme liiketoimintaamme normaalisti, sanoo Handelsbankenin Suomen maajohtaja Hanne Katrama tiedotteessa.

Handelsbanken ilmoitti samalla jättävänsä myös Tanskan.

– Huolimatta pitkästä läsnäolosta näillä markkinoilla, on pankin markkina-asema edelleen pieni. Mahdollisuudet kasvattaa tarjontaa ilman merkittäviä investointeja arvioidaan pieniksi, pankki kirjoittaa osavuosikatsauksessaan.

Koko Handelsbankenin liikevaihdosta Suomi ja Tanska ovat tämän vuoden alusta tuottaneet kymmenen prosenttia, mutta osuus kuluista nousi 13 prosenttiin. Tuloksesta Suomi ja Tanska toivat kahdeksan prosenttia. Päämarkkinat, eli Ruotsi, Norja ja Britannia vastasivat 91 prosentista.

Olosuhteet muuttuivat

Handelsbanken toteaa tiedotteessaan, että pankkitoiminnan edellytykset ovat muuttuneet merkittävästi niistä ajoista, kun se lähti laajentumaan kansainvälisesti. Lisääntyvä sääntely vaikeuttaa synergiahyötyjen löytämistä ja edellyttää pankeilta sekä keskushallintoa että maakohtaista infrastruktuuria.

Handelsbanken julkisti tiistaina myös Suomen liiketoiminnan osavuosikatsauksen. Se kertoo kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen yhteenlasketun liiketuloksen parantuneen yli 20 prosenttia edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna ja yltäneen liki 63 miljoonaan euroon.

Handelsbanken perustettiin Tukholmassa vuonna 1871 ja sen osake on vanhin Tukholman pörssiin listattu arvopaperi.