pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Hä­ly­tys­kel­lot soimaan

Helsingin Sanomain yleisönosastossa äiti kirjoitti kiusatusta lapsestaan. Kiusaaminen ei ollut tönimistä eikä nimittelyä, vaan raakaa pahoinpitelyä ja nöyryyttämistä. Kiusaajat pakottivat pojan nuolemaan heidän kengänpohjiaan.

Malli tällaiseen kidutukseen oli kuulemma saatu kännykästä. Pommi jysähti niskaan, kun tajusin sen, kuinka moni vanhemmista edes tiesi moisen sivustojen olemassaoloa. Ei siis pidä ihmetellä, että väkivallantekijät ovat entistä nuorempia.

Kun julmuudet  toistuvat tarpeeksi usein, katoaa myös hyvän- ja pahantekemisen raja. Kiusaajat vielä yleensä kuvaavat pahat tekonsa ja lähettävät ne laajalti katsottavaksi tuttavilleen.

Räjähdysmäiseen kasvuun on kivunnut myös sähkötupakan käyttö. Tehtailijat ovat keksineet oivan kohderyhmän. Tupakat ovat upean värisiä ja herkullisen tuoksuisia, ne houkuttavat yhä nuorempia niitä hankkimaan. Seurauksena on, että meillä on vähän toisella kymmenellä olevia nikotinisteja.

Lapsia ja nuoria eivät houkuta vain tupakkatehtailijat, vaan myös huumeväki. Ei ole kauan siitä, kun ison koulun pihalla jaettiin kauniita kuvia välitunnilla oleville. Kun kuvat nuolemalla liimattiin    alustaan, saatiin annos huumetta.

Tutkimusten mukaan meillä on 12-vuotiaita "nisteja". Erityisesti nuorten huumekuolemat ovat lisääntyneet hälyttävästi viime aikoina. Tässä tilanteessa on kaikkien tahojen vedettävä yhtä köyttä.

Olemme varmaan osaltamme itse kukin syyllisiä. Koti on peruspaikka, jossa hyvät tavat ja tieto oikeasta ja väärästä juurrutetaan lasten ytimeen. Meillä ei ole varaa jättää lapsiamme heitteille.