Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Hal­li­tus ro­mut­taa nuorten mie­len­rau­han

Hallitusohjelman mukaan vuoden mittaisille määräaikaisuuksille ei tarvita jatkossa enää perusteita. Nyt työsuhde solmitaan aina toistaiseksi voimassa olevaksi, ellei määräaikaisuudelle ole erillisiä perusteita. Tämä vakituisen työsuhteen lähtökohta antaa työntekijöille mahdollisuuden suunnitella tulevaisuuttaan rauhassa ja pidemmällä aikavälillä. Vakituinen työsuhde luo turvaa muun muassa perheen perustamiseen ja asuinpaikan valintaan.

Jos hallituksen tavoite toteutuu vaarana on, että perusteeton määräaikaisten työsuhteiden ketjuttaminen lisääntyy, samoin raskaussyrjintä. Tämä tuo epävarmuutta erityisesti nuorten, työuraansa aloittelevien työntekijöiden elämään.

Työsopimuslain mukaan koeaika voi olla pisimmillään kuusi kuukautta. Hallitusohjelman kirjaus antaa työnantajille mahdollisuuden käyttää määräaikaisuuksia vuoden mittaisina koeaikoina, vaikka jatkuva työvoiman tarve olisi ilmeinen. Samaan aikaan määräaikaisuus velvoittaa työntekijää enemmän kuin koeaika. Toisin kuin koeajalla, määräaikaisesta työsuhteesta ei voi lähtökohtaisesti irtisanoutua, jos kohdalle sattuu esimerkiksi kiinnostava vakituinen työ.

Tämäkin hallitusohjelman työelämäheikennys kohdistuu nuoriin aikuisiin, jotka haluavat löytää paikkansa työelämässä ja elämässä ylipäätään. Työelämän turvattomuus lisää nuorten mielenterveysongelmia, jotka ovat jo räjähdysmäisesti kasvussa.

Hallitus kertoo olevansa sitoutunut hyvän mielenterveyden edistämiseen. Voisiko sen osoittaa näyttämällä, että nuorten työntekijöiden mielenrauhalla on väliä?

Kirjoittajat kuuluvat ammattiliitto Jytyn tulevaisuustyöryhmään.