Rakentaminen: Bud­jet­ti paukkui rajusti yli: Lapin kes­kus­sai­raa­lan laa­jen­nus maksaa jopa 40 mil­joo­naa euroa ar­vioi­tua enemmän

Uutisanalyysi: Su­per­tap­pa­jia vai nälkään kuol­lei­ta poroja?

Kolumni: Kuka ha­luaa­kaan sopia työ­eh­dois­ta ja pal­kois­ta pai­kal­li­ses­ti ja kuka taas ei?

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Pääkirjoitus
Tilaajille

Hal­li­tus on pär­jän­nyt ko­ro­na­tais­tos­sa, mutta tai­taa­ko se myös ta­lou­den?

Pian kaksi vuotta vallassa ollut Sanna Marinin (sd.) hallitus kokoontuu keskiviikkona päättämään loppukautensa talouslinjoista. Kehysriiheksi kutsutussa kokoontumisessa on tavallista enemmän pelissä, mikä on näkynyt varsinkin kannatusahdinkoon ajautuneen keskustan ulostuloissa. Puheenjohtaja Annika Saarikko on vilautellut – jälleen kerran – jopa lähtökorttia.

Korona on työllistänyt hallitusta vuoden ajan niin, että talousasiat ovat jääneet taka-alalle. Väestön ikääntyminen, kestävyysvaje ja valtion krooninen velkaantuminen eivät ole silti kadonneet mihinkään. Työttömyysaste pitäisi saada ylemmäksi ja työttömyys alemmaksi. Keinot ovat tiedossa, mutta löytyykö rohkeutta ottaa niitä käyttöön?

Hallituksen tavoitteena oli julkisen talouden saaminen tasapainoon – tulot vastaamaan menoja – 2023 mennessä. Korona pilasi aikeet. Hallitus joutui elvytystöihin, mikä jyrkensi velkaantumista. Valtion viime vuoden alijäämä oli 13 miljardia euroa. Kuluvalle vuodelle ennakoidaan reilun kymmenen miljardin alijäämää.