Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Hal­li­tus hieroi pää­tök­siä kiis­tan­alais­ten la­ki­hank­kei­den vie­mi­ses­tä edus­kun­taan viime het­kil­lä

STT:n tietojen mukaan arvonnousuvero, tutkimustoiminnan verokannustin ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan euroistaminen eivät olisi näillä näkymin etenemässä.

Helsinki
Suurinta kärhämää aiheuttanut saamelaiskäräjälain uudistus annetaan torstaina eduskunnalle, ja keskusta jättää siihen eriävän mielipiteen. Ruuhkan takia lakiuudistusta ei kuitenkaan välttämättä ehditä enää käsitellä tällä vaalikaudella eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.
Suurinta kärhämää aiheuttanut saamelaiskäräjälain uudistus annetaan torstaina eduskunnalle, ja keskusta jättää siihen eriävän mielipiteen. Ruuhkan takia lakiuudistusta ei kuitenkaan välttämättä ehditä enää käsitellä tällä vaalikaudella eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.
Kuva: Jussi Leinonen

Hallituspuolueet hieroivat päätöksiä riitaisista lakihankkeista päivää ennen takarajaa. Neuvottelut olivat keskiviikkona alkuillasta kesken, ja niiden arvioitiin jatkuvan myöhään iltaan.

STT:n tietojen mukaan arvonnousuvero, tutkimus- ja kehittämistoiminnan verokannustin ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan euroistaminen eivät olisi etenemässä tällä hallituskaudella. Mikään ei kuitenkaan ole varmaa ennen kuin kaikesta on sovittu. Kiistanalaisia lakihankkeita on kaikkiaan toistakymmentä.

Hallituksen on annettava torstaina enemmistö jäljellä olevista lakiesityksistä eduskunnalle, jotta ne ehditään käsitellä.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi pitävänsä erittäin tärkeänä sitä, että hallitus on toimintakykyinen.

– Silloin on varmasti varmempaa jättää sellaisia asioita edistämättä, jotka ovat hyvin erimielisiä hallituksen sisällä, hän sanoi eduskunnassa toimittajille.

Arvonnousuverosta ja euroistamisesta on ollut ainakin jonkinlainen poliittinen sopu, mutta viime metreillä niistä syntyi riitaa. Veroa ovat kannattaneet erityisesti SDP ja vasemmistoliitto, keskusta sen sijaan asettui vastustamaan sitä näyttävästi. Euroistaminen on ollut kova pala erityisesti vasemmistoliitolle.

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan verovähennystä on valmisteltu kaikkien eduskuntapuolueiden kesken parlamentaarisessa työryhmässä.

Varjoviisikko on jatkanut neuvottelujaan

Hallituksen puheenjohtajaviisikko keskusteli tiistaina vielä antamattomista lakiesityksistä. STT:n tietojen mukaan pääministeri Sanna Marin (sd.) oli pyytänyt keskustalta viisikon kokoukseen kompromissiehdotuksen pattitilanteesta pääsemiseksi, ja sen pohjalta neuvoteltiin. Neuvottelujen kuvailtiin avanneen hallituksen niin sanottua varjoviisikkoa vaivannutta jumia.

Hallituksen varjoviisikko jatkoi neuvotteluja keskiviikkona. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.) sanoi toivovansa, että varjoviisikko saisi edistettyä ainakin osaa kiistanalaisista lakihankkeista. Hän on RKP:n ministerijäsen varjoviisikossa.

– En ehkä ihan usko siihen, että kaikkia tänään saataisiin valmiiksi, Blomqvist sanoi toimittajille.

Vihreiden varjoviisikkojäsen, sisäministeri Krista Mikkonen sanoi toivovansa, että kaikkiin kiistanalaisiin kysymyksiin saadaan ratkaisu.

– On tärkeää, että nyt selvästi on halu löytää ratkaisuja ja sellainen kokonaispaketti, minkä kaikki hyväksyvät.

Maailmanpoliittinen tilanne vaikuttaa

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson korosti, että vasemmistoliitollekin hallituksen toimintakyky tulevan talven aikana on tärkeää muun muassa maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi. Samoin pelkkä toimitusministeristö ei voisi tehdä esimerkiksi maatalouden tilanteeseen ja sosiaali- ja terveydenhuollon pitkiin jonoihin mahdollisesti tarvittavia isoja taloudellisia panostuksia.

Suurinta kärhämää aiheuttanut saamelaiskäräjälain uudistus annetaan torstaina eduskunnalle, ja keskusta jättää siihen eriävän mielipiteen. Ruuhkan takia lakiuudistusta ei kuitenkaan välttämättä ehditä enää käsitellä tällä vaalikaudella eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Sillä ei myöskään välttämättä ole eduskunnan enemmistön kannatusta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vetää hallituksen varjoviisikon neuvotteluja. Hänen esikunnastaan kerrottiin STT:lle illansuussa, että ministeri ei kommentoi neuvotteluja keskiviikkona.