tähtijuttu: Kemin Seudun Osuus­pan­kin hen­ki­lös­tö kyy­ne­leh­ti poh­joi­sen isosta pank­ki­jät­ti­läi­ses­tä ulos­jää­mis­tä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Hal­li­tuk­sen on syytä py­sy­tel­lä kaukana Postin lakosta

Joulu lähestyy, mutta lähestyvätkö lasten joululahjatoivekirjeet riittävän ajoissa joulupukkia? Noin 10 000 postilaista aloitti eilen lakon, joka voi jatkua Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) mukaan jopa kuukauden. Eniten lakko vaikuttaa paperipostiin, josta osa saapuu perille todennäköisesti vasta ensi vuoden puolella.

Keskiössä on kiista siitä, minkä alan työehtosopimuksen piirissä jakajat ja lajittelijat ovat jatkossa. Posti on aikonut korvata viestinvälitys- ja logistiikka-alan työsopimusmääräykset Media- ja Teollisuusliiton vastaavilla määräyksillä. PAU uskoo sen romuttavan työntekijöiden palkat ja muut työehdot. Posti- ja palvelualojen työnantajan (Palta) mukaan kiristyvä kilpailu ja kirjepostin väheneminen vaativat joustavammat työehdot. Palta on vakuutellut turhaan, että ilta- ja yötyölisät säilyvät, eivätkä työntekijöiden palkat laske sopimuskaudella.