Sotaharjoitus: Yksi Eu­roo­pan suu­rim­mis­ta il­ma­so­ta­har­joi­tuk­sis­ta näkyy ja kuuluu Lapin tai­vaal­la

Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

Hallitusneuvottelut: Vääntö so­tes­ta, leik­kauk­sis­ta ja työl­li­syy­des­tä jatkuu Orpon mukaan ilman syviä haavoja

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Hal­li­tuk­sen ke­hys­neu­vot­te­lut pää­si­vät vauh­tiin, isoja linjoja rat­kot­tiin Sää­ty­ta­lon illassa – "Olen tänään toi­veik­kaam­pi kuin eilen"

Helsinki
Näin pääministeri Marin kertoi kehysriihen toisen neuvottelupäivän annista
Video: MTV

Hallituksen nihkeästi alkaneet neuvottelut lähivuosien talousraameista ja työllisyystoimista saatiin torstaina vauhtiin, mutta vaikeimpia kysymyksiä ratkottiin yhä hallituspuolueiden puheenjohtajien pöydässä torstai-iltana.

Koko hallitus on koolla perjantaiaamuna, ja pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi olevansa toiveikas, että kokonaisuudesta päästäisiin silloin sopuun.

– Mutta en osaa ennakoida aikataulua vielä. Se riippuu puolueista, Marin sanoi torstaina palatessaan eduskunnan kyselytunnilta neuvotteluihin Säätytaloon.

Hän sanoi olevansa iloinen, että neuvotteluissa päästiin torstaina kunnolla vauhtiin, kun keskiviikon tilanne oli ennemminkin odottava.

– Olen tänään toiveikkaampi kuin eilen, hän luonnehti tunnelmaa.

Keskiviikkona alkanut riihi oli alun perin tarkoitettu kaksipäiväiseksi.

Puheenjohtajaviisikko jatkoi torstai-iltana työllisyys- ja talouskokonaisuuden parissa. Muissa pöydissä ratkottiin muun muassa turpeeseen, verotukseen ja sähköistämisen tukeen eli teollisuuden toimintaedellytyksiin liittyviä kysymyksiä.

Lisäksi eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat Marinin mukaan käsitelleet paikallisen sopimisen kokonaisuutta.

Turpeesta haetaan Marinin mukaan kokonaisuutta, jolla voidaan tukea kovassa murroksessa olevaa alaa ja alueita, joita se koskee.

Keskusta vahtii julkisen talouden tasapainoa

Neuvottelujen tähän asti vaikein kysymys on koskenut työllisyystoimien kokonaisuutta ja sen vaikutusta julkiseen talouteen.

Valtiovarainministeripuolue keskusta katsoo, että päätavoite työllisyyspäätöksissä on vahvistaa julkista taloutta. Puolueen lähtökohta on ollut, että puoliväliriihessä täytyisi löytää vähintään saman verran julkista taloutta parantavia toimia kuin syksyn budjettiriihessä.

Syksyn työllisyyspäätösten bruttovaikutus talouteen oli noin 700 miljoonaa euroa hyvää, mutta koska mukana oli myös toimia, jotka lisäsivät valtion menoja, kuten oppivelvollisuuden pidentäminen ja varhaiskasvatusmaksujen alentaminen, jäi nettovaikutukseksi 300 miljoonaa euroa. Sen verran syksyn toimilla parannettiin julkisen talouden tasapainoa pitkällä aikavälillä ja suunnilleen samaan pitäisi siis keskustan mielestä tähdätä nytkin.

Tähän Marinin keskiviikkona antama kompromissiesitys ei keskustan näkökulmasta riittävällä tavalla vastannut.

– Siinä oli oikeita asioita sisällä, ja sitten siihen tarvitaan asioita lisää. Siitähän täällä muun muassa nyt neuvotellaan, keskustan puheenjohtaja ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoi torstain neuvotteluun mennessään.

Saramo: Leikkaaminen tuntuisi tosi väärältä

STT:n tietojen mukaan yksimielisyyttä voisi löytyä ansiosidonnaisen työttömyysturvan euroistamisesta. Se tarkoittaa, että työssäoloehto ei määräytyisi jatkossa työtuntien, vaan kertyneen palkan mukaan. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista pohtinut kolmikantainen työryhmä ehdotti maaliskuussa, että päivärahan edellytyksenä oleva työssäoloehto täyttyisi, jos henkilöllä on ollut tuloja vähintään 844 euroa kuukaudessa kuuden kuukauden ajan.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, opetusministeri Jussi Saramo toisti edelleen, että puolue ei halua puhua leikkauksista.

– Tässä on viime päivinä puhuttu aika paljon Keminkin tilanteesta ja tiedetään, että ansiosidonnainen erityisesti on tärkeä heille, jotka ovat vaikeasti työllistyviä. Heiltä leikkaaminen tuntuisi kyllä tosi väärältä, Saramo sanoi.

Saramo oli kuitenkin alkuillasta optimistinen ja arveli, että ratkaisut voivat löytyä piankin.

Lue lisää kehysriihestä täältä.

Päivitetty kello 18.28: Lisätty Marinin kertomat tiedot.

Päivitetty kello 18.50: Lisätty video.

Päivitetty kello 21.22: Juttua täydennetty kauttaaltaan loppuillan tiedoilla.