kolumni: Päi­vä­kir­ja: Re­ser­vi­läis­toi­min­ta tuo so­pi­vas­ti jän­ni­tys­tä ta­sai­seen arkeen

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Haa­vis­to: Suomi voisi sulkea ra­jan­sa, jos Puolan tilanne tois­tui­si meillä

Ulkoministerin mukaan EU:n tulee neuvotella niiden maiden kanssa, jotka mahdollistavat siirtolaisten kauttakulun Valko-Venäjän kautta. Lisäksi uusi sanktiopaketti kohdistuu "ihmiskauppaa tekeviin tahoihin".

Berliini
Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo, että Valko-Venäjän pitää huolehtia maahan tuomistaan pakolaisista.
Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo, että Valko-Venäjän pitää huolehtia maahan tuomistaan pakolaisista.
Kuva: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen

Suomi voisi tarvittaessa sulkea rajansa nykyisen lainsäädännön nojalla, jos sitä kohtaisi vastaava tilanne kuin parhaillaan Valko-Venäjän ja EU-maiden rajoilla, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto
(vihr.).

Haavisto sanoi yhdessä Latvian ulkoministerin kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että rajavalvontalaki antaa mahdollisuuden sulkea Suomen raja väliaikaisesti, jos tarve vaatii. Rajojen sulkemisesta voitaisiin Haaviston mukaan päättää hybridiuhan tai muiden Suomen turvallisuutta uhkaavien tilanteiden edessä.

Valko-Venäjän tämänhetkistä toimintaa ulkoministeri pitää täysin tuomittavana. EU syyttää Valko-Venäjää hybridioperaatiosta, jossa se kuljettaa ihmisiä muista maista alueelleen ja ohjaa nämä EU:n alueelle.

Tilanne on kärjistynyt viimeksi Puolan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla, jonka läheisyyteen on Puolan mukaan saapunut tuhansia ihmisiä.

– Jos Valko-Venäjä tuo pakolaisia alueellensa Minskiin, sen pitää niitä itse huolehtia, se on selvää. Se ei voi niitä poliisivoimin tai sotilasvoimin työntää rajan ylitse, Haavisto sanoi.

Valko-Venäjää vastaan on Haaviston mukaan valmisteilla viides sanktiopaketti, joka kohdistuu myös kauttakulun mahdollistaviin ja ihmiskauppaa tekeviin tahoihin. Lisäksi EU:n pitää Haaviston mukaan neuvotella diplomaattisesti niiden maiden kanssa, jotka tarjoavat reitin ihmisten kuljettamiseen.

EU syyttää Valko-Venäjää hybridioperaatiosta, jossa se kuljettaa ihmisiä muista maista alueelleen ja ohjaa nämä EU:n alueelle. Tilanne on kärjistynyt viimeksi Puolan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla, jonka läheisyyteen on Puolan mukaan saapunut tuhansia ihmisiä.

Haavisto tapasi latvialaisen kollegansa Edgars Rinkevicsin tänään Helsingissä. Valko-Venäjän toiminta nousi keskustelussa isosti esille, minkä ohella ministerit keskustelivat esimerkiksi koronaepidemiasta.