Sodankylä siirtyi kunnallishallintoon 130 vuotta sitten, vuoden 1893 alussa. Uuteen kunnallishallintoon siirtymistä vitkuteltiin 51 vuotta. Sodankylän paikallishallinnon kehityshistoriaa leimasi isäntien jääräpäisyys.
1600-luvulla seurakuntien ylläpitämät pitäjänkokoukset olivat valtakunnan tärkein aluehallinnon päätöksentekijä. Sodankylän ensimmäinen pitäjänkokous pidettiin vuonna1764.
Uusi kunnallishallintolaki tuli lainvoimaiseksi koko Suomessa vuonna 1865. Pitäjänkokoukset lakkautettiin, ja tilalle määrättiin kuntakokoukset ja kunnallislautakunnat. Pitäjillä oli vain kolme vuotta aikaa siirtyä uuteen kunnallishallintoon – paitsi Lapissa, jossa siirtymäaika määrättiin noin kymmeneksi vuodeksi.
Sodankylässä alkoi 51 vuotta kestänyt sitkeä taistelu uuteen kunnallishallintoon siirtymistä vastaan. Sodankylä ja Kuolajärvi olivat Suomessa viimeisiä pitäjiä, joissa ei noudatettu uutta kunnallislakia.
Kunnan 130-vuotiseen historiaan mahtuu niin vesivoimaa, kaivostoimintaa, kultakuumetta kuin elokuva- ja muita juhlia. Kokosimme arkistokuvista gallerian vanhasta Sodankylästä.
Lähteet: Lapin maakuntamuseo & Sodankylän kunnan verkkosivut, Brita Turunen