Fridan elämä hir­vei­den kipujen kanssa – näyt­te­li­jä Sirpa Filppa haa­vei­li vuo­si­kym­me­net Frida Kahlon tuo­mi­ses­ta teat­te­ri­la­val­le

-
Kuva: Nina Susi

Kemin kaupunginteatterin näyttelijä Sirpa Filppa ehti haaveilla vuosikymmenet, että hän pääsisi näyttämölle esittämään meksikolaistaiteilija Frida Kahloa.

– Kiinnostuin Kahlon elämästä kauan sitten luettuani hänen päiväkirjojaan ja elämäkertakirjoja. Olen jokaisessa esimiehen kanssa käydyssä kehityskeskustelussa maininnut, että: ”Jos Fridan saisi tehdä”, Filppa kertoo.

Viikonloppuna ensi-iltaan tuli Sirpa Filpan monologi Kahlo – Sirpaleita naistaiteilijan elämästä, jonka on kirjoittanut ja ohjannut Tervolasta kotoisin oleva Päivi Kolmonen. Näytelmä esitetään aiheeseen sopivissa puitteissa: Aineen taidemuseolla.

– Tila on ihana ja näytöspaikan taustan seinä on Fridan sininen. Tila on myös akustisesti toimiva, eikä siellä kaiu ollenkaan. Meidän lavasteemme sopivat näyttelytilaan hyvin,  Filppa kuvailee.

Filppa kertoo, että näytelmän luomisprosessi on ollut erilaisempi kuin mikään muu teos, joissa Filppa on ollut mukana 36-vuotisen uransa aikana.

– Olen työstänyt tätä niin pitkään. Yleensä näytelmä valmistuu siten, että ensin pidetään yksi lukuharjoitus, jonka jälkeen hypätään näyttämölle harjoittelemaan. Yhtä näytelmää harjoitellaan kuusi viikkoa. Tällä kertaa olen saanut työstää näytelmää syksystä lähtien. Eihän tämmöistä satu ikinä näyttelijälle, joka on kiinnitetty!, Filppa iloitsee.

Prosessi oli myös siinä mielessä poikkeuksellinen, että Filppa pääsi myös ideoimaan näytelmää yhdessä Päivi Kolmosen kanssa.

– Puhuimme ja ideoimme yhdessä. Se oli aivan mahtavaa! Mutta eihän se ole normaalia: vieraileva ohjaaja kun tulee teatteriin, niin eihän hän ole koskaan edes nähnyt sinua. Ei hän tunne sinua, vaan heti aletaan suoraan tehdä töitä. Päivin kanssa luottamus oli niin vahva, että pystyin näyttämään kaiken, Filppa toteaa.


Kahlo-näytelmän myötä Filpan elämään on palannut vanha harrastus.

– Olen alkanut taas maalata, hän kertoo.

Näytöksessä Filppa maalaa oikeasti. Hän on saanut siihen opetusta kuvataiteilija Pirjo Nykäseltä.

– Vaikka ei näytelmässä ole kyse pelkästään taiteilijan tarina. Se on ennemminkin tarina ihmisestä.


Filppaa Kahlon elämäntarina puhuttelee monella tavalla.

– Miten Frida on jaksanut elää, olla positiivinen ja tarttua asioihin niiden hirveiden kipujen kanssa.

Frida Kahlo sairasti lapsena polion, jonka jälkeen hän ontui.

– Koulussa häntä nimiteltiin puujalka-Fridaksi.

Myöhemmin Kahlo oli pahassa liikenneonnettomuudessa, jossa bussi ja raitiovaunu törmäsivät. Metallinen kaide lävisti Fridan lantion ja aiheutti useita murtumia. Hänet leikattiin 35 kertaa. Lopulta hänen oikea jalkansa amputoitiin.

– Hänen koko kroppansa oli hajonnut. Vaikea edes kuvitella sellaista.


64-vuotta täyttävä Filppa on periaatteessa jo eläkeiässä, vaikkei hänestä sitä kyllä usko. Roolit muuntautumiskykyisellä näyttelijällä vaihtelevat pikkupojan ja vanhan mummon välillä.

– En minä vielä eläkkeelle halua jäädä.

Tästä on kyse

Näytelmä

Frida - Sirpaleita naistaiteilijan elämästä. Kemin kaupunginteatterin näytelmä esitetään Aineen taidemuseolla Torniossa.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Päivi Kolmonen

Roolissa Sirpa Filppa

Puvustus: Sirpa Santonen

Äänet: Alpo Jakunaho

Kampaukset: Sanna Kurula

Maalausopetus ja tilallinen visualisointi: Pirjo Nykänen