kolumni: Päi­vä­kir­ja: Re­ser­vi­läis­toi­min­ta tuo so­pi­vas­ti jän­ni­tys­tä ta­sai­seen arkeen

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Finnair välttää Val­ko-Ve­nä­jän il­ma­ti­laa tois­tai­sek­si – "Rya­nai­rin tapaus on ää­rim­mäi­sen huo­les­tut­ta­va ja hyvin poik­keuk­sel­li­nen"

Lentoyhtiö kertoo nojautuvansa viranomaisten ohjeistuksiin, jotka Traficom antoi tänä aamuna.

Helsinki
Finnair välttää Valko-Venäjän ilmatilaa toistaiseksi. Arkistokuva.
Finnair välttää Valko-Venäjän ilmatilaa toistaiseksi. Arkistokuva.
Kuva: Arttu Laitala

Finnair ei lennä Valko-Venäjän ilmatilassa toistaiseksi, yhtiö ilmoittaa Twitterissä.

Ensimmäinen uudelleen reititettävä lento on yhtiön huominen lento Turkin Gazipasaan, jonne matka-aika pitenee hieman.

Finnair ilmoittaa uuden linjauksensa perustuvan liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ohjeistukseen. Virasto on antanut ohjeistuksensa lentoyhtiöille tänä aamuna, kertoo Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist.

– Tällaisissa asioissa nojaudumme viranomaisten ohjeisiin. Jossain muissa maissa viranomaissuosituksia tuli jo eilen, esimerkiksi Britanniassa ja Ruotsissa, Tallqvist sanoo STT:lle.

Myös EU-huippukokoukseen maanantaina kokoontuneet jäsenmaiden johtajat kehottivat EU:n lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa.

Valko-Venäjä pakotti sunnuntaina Kreikasta Liettuaan matkalla olleen Ryanairin koneen laskeutumaan Minskiin, ja samassa yhteydessä otettiin kiinni oppositioaktivisti ja toimittaja Raman Pratasevitsh sekä tämän naisystävä Sofija Sapega.

Ilmatilaa vältetty esimerkiksi Iranissa ja Ukrainassa

Finnairin viestintäjohtajan mukaan on sinänsä arkipäiväistä välttää tiettyä ilmatilaa esimerkiksi valtion sotaharjoitusten takia.

– Tämä Ryanairin tapaus on äärimmäisen huolestuttava ja hyvin poikkeuksellinen. On hyvä, että niin eri maat kuin lentoliikenteen keskeiset järjestöt ovat vaatineet perusteellisesti selvitettäväksi, Tallqvist sanoo.

Tallqvist kertoo, että takavuosina uudelleen reitityksiä on tehty esimerkiksi Dubain-lentoon sen jälkeen, kun Iran viime vuoden alussa ampui Teheranista lähteneen matkustajakoneen maahan. Vastaavasti Itä-Ukrainassa vuonna 2014 alas ammuttu Malaysian Airlinesin matkustajakone aiheutti tietyn ilmatila-alueen välttelyä jonkin aikaa.

Tallqvistin mukaan Valko-Venäjän ilmatilan välttely tuo hieman lisäkuluja polttoainekustannuksina ja lisää hiilidioksidipäästöjä. Finnair kuitenkin lentää harvakseltaan Valko-Venäjän yli. Turkin lisäksi Valko-Venäjän ilmatilan halki on Finnairin siivin lennetty Kreikan Hanialle.

Air France ja Singapore Airlines kiertävät myös

Myös ranskalainen Air France ja Singaporen kansallinen lentoyhtiö Singapore Airlines ilmoittivat tiistaina välttävänsä Valko-Venäjän ilmatilaa.

Siviili-ilmailua tarkkailevan Flightradar24 -sivuston kartan mukaan Valko-Venäjän ilmatilassa oli aamupäivällä lähinnä kiinalaisia ja venäläisiä koneita. EU-maiden koneita ilmatilassa ei ollut.