Rakentaminen: Bud­jet­ti paukkui rajusti yli: Lapin kes­kus­sai­raa­lan laa­jen­nus maksaa jopa 40 mil­joo­naa euroa ar­vioi­tua enemmän

Uutisanalyysi: Su­per­tap­pa­jia vai nälkään kuol­lei­ta poroja?

Kolumni: Kuka ha­luaa­kaan sopia työ­eh­dois­ta ja pal­kois­ta pai­kal­li­ses­ti ja kuka taas ei?

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Finnair vaatii kai­kil­ta Suo­men-len­noil­le tu­le­vil­ta ko­ro­na­to­dis­tus­ta – Lennot Bri­tan­nias­ta jat­ku­vat maa­nan­tai­na

Lennoille pääsee esittämällä negatiivisen koronatestitodistuksen tai todistuksen sairastetusta koronavirusinfektiosta. Käytäntö alkaa ensi torstaina.

Finnairin kyydissä pääsee torstaista alkaen Suomeen vain, jos mukana on negatiivinen koronatestitulos tai todistus sairastetusta koronainfektiosta. Kuvituskuva.
Finnairin kyydissä pääsee torstaista alkaen Suomeen vain, jos mukana on negatiivinen koronatestitulos tai todistus sairastetusta koronainfektiosta. Kuvituskuva.
Kuva: Pekka Aho

Lentoyhtiö Finnair vaatii ensi torstaista lähtien koronatodistuksen esittämistä kaikilta Suomen-lennoille tulevilta matkustajilta.

Lennolle pääsee negatiivisen koronatestituloksen osoittavalla todistuksella. Samoin matka onnistuu todistuksella, joka kertoo sairastetusta koronavirusinfektiosta.

Todistus saadusta koronarokotteesta ei sen sijaan riitä matkaan. Linjaus noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositusta.

– Tämä mahdollistaa terveysturvallisen matkustamisen jatkumisen ja täydentää muita kattavia terveysturvallisuustoimia lennoilla ja lentoasemilla, sanoo Finnairin operatiivinen johtaja Jaakko Schildt yhtiön tiedotteessa.

Hänen mukaansa päätös sopii monien maiden linjaan vaatia koronatodistus maahan saapuvilta. Finnairin päätös todistuksen vaatimisesta on voimassa toistaiseksi.

Helsingistä suorana kansainvälisille jatkolennoille jatkavilta todistusta ei vaadita.

Ei vaikuta muihin vaatimuksiin

Finnairin oma päätös ei vaikuta esimerkiksi hallituksen perjantaina muuttamiin maahantulorajoituksiin, jotka astuvat voimaan keskiviikkona.

Hallitus päätti sallia ulkomaalaisten maahantulon vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämättömistä syistä. Myös perhesyyt riittävät perusteeksi, mutta niissäkin ehdot ovat hyvin tiukat.

Kaikki maahantulijat testataan koronaviruksen varalta ja ohjataan karanteeniin.  Karanteenista voi kuitenkin vapautua kahdella negatiivisella koronatestituloksella.

Britannian-lennot olivat keskeytyksessä kuukauden

Matkustajalennot Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta puolestaan voivat jatkua Suomeen ensi maanantaista alkaen. Asiasta päätti Traficom perjantaina.

Finnair aloittaa lennot Britanniasta ja Irlannista heti maanantaina.

THL:n mukaan matkustajalentojen kielto ei ole enää välttämätöntä, jos rajoitus- ja torjuntatoimet lentoasemilla ovat riittäviä.

Britannian-lennot keskeytettiin 21. joulukuuta ja lennot Irlannista sekä Etelä-Afrikasta 11. tammikuuta. Ulkoministeriö suosittelee edelleen välttämään kaikkea matkustamista näihin maihin.