Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Fades Away polskii veden te­ma­tii­kas­sa– Rimp­pa­rem­min uusi en­si-il­ta on syn­ty­nyt kan­sain­vä­li­se­nä yh­teis­tuo­tan­to­na

Tanssiteatteri Rimpparemmin ja Minimin uutuusteos yhdistää nykytanssia, butoa, fyysistä miimiä ja -teatteria sekä klovneriaa.

Mimo-art Companyn, Tanssiteatteri Rimpparemmin ja Tanssiteatteri Minimin yhteistuotanto Fades Away leikkii veden tematiikan ympärillä ja heittää ilmoille kysymyksen: mikä on suhteesi veteen? Teoksen Rovaniemen ensi-ilta on perjantaina 8. päivä lokakuuta kulttuuritalo Wiljamissa. Kuopion ensi-ilta esitettiin lokakuun alussa.

Fades Away on syntynyt Rimpparemmin ja kuopiolaisen tanssiteatteri Minimin yhteistuotantona.
Fades Away on syntynyt Rimpparemmin ja kuopiolaisen tanssiteatteri Minimin yhteistuotantona.
Kuva: Kai Kuusisto

– Keskiverto suomalainen käyttää yhdessä vuorokaudessa 3 874 litraa vettä, piilovesi mukaan lukien. Fades Away -teoksessa käytämme tästä määrästä puolet, mikä tuo katsojalle näkyväksi sen, kuinka valtava vaikutus ihmisen arkipäiväisellä toiminnalla on suhteessa veteen katoavana luonnonvarana, teoksen ohjaaja-skenografi Arto-Oskar Reunanen kertoo tiedotteessa.

Kolmen toimijan yhteistuotanto yhdistää nykytanssia, butoa, fyysistä miimiä ja -teatteria sekä klovneriaa. Tiedotteen mukaan Fades Away leikittelee maagisten visuaalisten lavakuvien ja arkirealistisen komiikan välillä, jossa teatterin illuusio rikotaan ja rakennetaan kerta toisensa jälkeen uudelleen.

Mahdollisuus maailman jäsentämiseen

Vaikka Fades Awaylla on olemassa temaattinen maailmansa, on teos rakennettu katsojan täydelliselle tulkinnan vapaudelle, teoksen ohjaajat Mimosa Lindahl ja Arto-Oskar Reunanen korostavat.

– Meille ohjaajina on tärkeää, miten yleisöä liikutetaan, kosketetaan ja kuljetetaan emotionaalisesti läpi teosten. Dramaturgiassa on keskitytty ottamaan huomioon katsojan kokemus, ei vain koreografin tai esiintyjän liikkeellinen tutkimus lavalla.

Ohjaajapari suosittelee teosta niin tanssin, teatterin, sirkuksen, klovnerian, mimiikan, musiikin kuin nykytaiteen ystäville – tai oikeastaan kaikille.

– Haluamme tarjota kokonaisvaltaisilla taiteellisilla elämyksillä kokijalle mahdollisuuden jäsentää ja avartaa omaa suhdettaan niin maailmaan kuin itseensä, he tiivistävät tiedotteessa.

Kansainvälinen yhteistuotanto

Teoksen takana on esittävän taiteen kärkinimiä Suomesta, Virosta ja Tsekeistä. Taiteelliseen ydintyöryhmään kuuluvat Lindahlin ja Reunasen lisäksi Mikko Lampinen, Kai Kuusisto, Karel Šimek ja Silver Sepp. Lampinen vastaa videosuunnittelusta, Kuusisto valokuvista ja Tšekin kirkkaimpiin valosuunnittelijoihin lukeutuva Karel Šimek valosuunnittelusta. Musiikista ja äänisuunnittelusta vastaa virolainen monitaituri ja muusikko Silver Sepp.

Virolainen muusikko Silver Sepp on yksi teoksen esiintyjistä.
Virolainen muusikko Silver Sepp on yksi teoksen esiintyjistä.

Teoksessa esiintyvät Silver Sepp, Tanssiteatteri Minimistä Virva Torkko-Muñoz ja Noomi Forslund, sekä Tanssiteatteri Rimpparemmistä Laura Kallas-Herd ja Marjo Selin.

Teoksen suositusikäraja on seitsemän vuotta. Osassa näytöksistä, perjantain ensi-ilta mukaanlukien on sallittu vain täysi-ikäisille anniskelun vuoksi.

Fades Away ensi-illassa pe 8.10. klo 19 Wiljamissa. K-18. Esityskausi jatkuu 20.11. saakka.