Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen ja pal­kan­saa­ja­jär­jes­tö­jen yh­teen­ot­to näyttää väis­tä­mät­tö­mäl­tä

Kolumni: Ur­baa­ni­suo­ma­lais­ten li­han­syö­jien it­se­pe­tos etsii ver­tais­taan kaupan li­ha­tis­kil­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Eu­roo­pan maat ju­lis­ti­vat len­to­kiel­to­ja Bri­tan­nias­ta ko­ro­na­vi­ruk­sen uuden te­hok­kaas­ti le­viä­vän muodon takia – kiel­tää­kö Suo­mi­kin lennot?

Lentokielloilla yritetään estää uuden entistä tarttuvamman koronaviruskannan leviäminen. Sunnuntaina uutta viruskantaa löytyi myös Italiasta potilaalta, joka oli palannut Britanniasta muutama päivä aiemmin.

Lontoolainen Evelyn Hall luki kirjaa kotonaan lauantai-iltana samaan aikaan kun pääministeri Boris Johnson sanoi tv:ssä, että lontoolaisten ja kaakkoisenglantilaisten pitää pysyä sunnuntaista lähtien kotona.
Lontoolainen Evelyn Hall luki kirjaa kotonaan lauantai-iltana samaan aikaan kun pääministeri Boris Johnson sanoi tv:ssä, että lontoolaisten ja kaakkoisenglantilaisten pitää pysyä sunnuntaista lähtien kotona.
Kuva: NEIL HALL

Useat Euroopan maat ilmoittivat sunnuntaina kieltävänsä matkustajalennot Britanniaan ja Britanniasta sen uuden, entistä tarttuvamman covid-19-kannan takia. Näin tekivät ainakin Ranska, Belgia, Italia, Hollanti, Saksa, Irlanti, Itävalta, Ruotsi ja Bulgaria.

Vielä ei tiedetä, julistaako myös Suomi lentokieltoja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) osallistuu sunnuntai-iltana kansainvälisiin kokouksiin, joissa käydään läpi Britanniasta löytyneen koronaviruksen uuden mutaation tilannekuvaa.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi Helsingin Sanomille, että THL saattaa antaa asiassa suosituksia jo sunnuntai-illan aikana. Aiemmin sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrottiin Ylelle, että lentokieltopäätös saadaan tarvittaessa voimaan nopeasti.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) kertoi sunnuntai-iltana Twitterissä, että Britannian lentojen kohdalla voidaan soveltaa samaa menettelyä, jolla Skopjen lentojen saapuminen estettiin elokuussa matkustajien koronatartuntojen vuoksi. Harakka muistutti, että rajoitukset estävät kuitenkin vapaan matkailun jo nyt.

Espanjan hallitus on pyytänyt EU-komissiota ja Eurooppa-neuvostoa laatimaan ”yhteisen, koordinoidun vastauksen” uuteen tilanteeseen, kertoi Guardian- lehti. EU ilmoitti Brysselin pitävän maanantaiaamuna kokouksen uusimman koronavirusuhan vuoksi.

Uuden koronavirusmutaation tartunta löytyi sunnuntaina myös italialaiselta koronapotilaalta, joka oli palannut Britanniasta muutama päivä aikaisemmin. Uutistoimisto Reutersin mukaan asiasta kertoo Italian terveysministeri.

Korkeimman tason koronasulut uuden kannan vuoksi

Saksan liittokansleri Angela Merkel puhui asiasta sunnuntaina puhelimitse Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja EU:n johtokaksikon kanssa. Ranska ilmoitti pysäyttävänsä Britanniasta tulevan matkustuksen 48 tunniksi.

Matkustuskiellot ovat omiaan lisäämään myös rahtikuljetusten kaaosta Britannian rajoilla vuodenvaihteen lähestyessä. Lontoo ja Bryssel eivät ole vieläkään pystyneet sopimaan brexitin jälkeisestä kaupasta.

Lontooseen ja Kaakkois-Englantiin sunnuntaina voimaan astunut korkeimman tason koronasulku voi kestää ”joitakin kuukausia”, kertoi Britannian terveysministeri sunnuntaina Reutersin mukaan.

Matt Hancock sanoi, että tiukennuksiin ryhdyttiin, koska alueilla leviää erittäin nopeasti tarttuva koronaviruskanta.

Pääministeri Boris Johnson kertoi lauantai-iltana, että alueen noin 16 miljoonan ihmisen tulee pysyä kotonaan, sieltä sai lähteä vain pakottavasta syystä kuten töihin. Hancockin mukaan korkeimman nelostason rajoitukset ovat voimassa kunnes koronarokotteita on tarjolla laajemmin.

– Meidän pitää saada rokote jakoon ihmisten pitämiseksi turvassa. Koska uusi kanta leviää paljon nopeammin, sen kontrollissa pitäminen on vaikeampaa, Hancock kertoi Sky Newsille.

Uusi viruskanta leviää tehokkaammin

Uusi viruskanta leviää 70 prosenttia tehokkaammin kuin vanha kanta. Ei ole kuitenkaan todisteita siitä, että se olisi tappavampi tai aiheuttaisi vakavamman sairauden.

Britannia tunnisti uuden kannan lokakuun puolivälissä syyskuusta otetusta näytteestä.

Maailman terveysjärjestö WHO sanoi, että samaa mutaatiota on havaittu pieniä määriä myös Hollannissa, Tanskassa ja Australiassa.

Pian Johnsonin lauantai-iltaisen ilmoituksen jälkeen lontoolaisia tungeksi rautatieasemille ehtiäkseen lähteä matkaan ennen sunnuntaisia rajoituksia. Hancockin mukaan tämä oli ”täysin edesvastuutonta”.

Sadat ihmiset osoittivat illalla mieltään Lontoossa koventuneita koronarajoituksia vastaan.