EU-joh­ta­jat aloit­ta­vat vii­kon­lo­pun vii­mei­sen väännön – Suomi tiu­kas­ti "nuukan ne­li­kon" kyl­jes­sä

Eurooppa-neuvosto jatkaa sunnuntaina neuvotteluja EU:n elpymispaketista ja unionin budjettikehyksestä. Sopu näyttää olevan edelleen kaukana.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelillä on edessään vielä suuri urakka.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelillä on edessään vielä suuri urakka.
Kuva: FRANCOIS LENOIR / POOL

EU:n johtajat ovat palaamassa yhteiseen neuvottelupöytään Brysselissä aikaisintaan kello 17 Suomen aikaa. Ennen varsinaisen huippukokouksen jatkumista sopua on haettu pienemmissä neuvotteluissa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Suomi on ollut neuvotteluissa tiiviisti "nuukan nelikon" eli Hollannin, Ruotsin, Tanskan ja Itävallan mukana. Maat ovat vaatineet EU:n elvytyspaketin kokonaissumman merkittävää pienentämistä ja suorien avustusten osuuden suhteellista pienentämistä.

Eurooppa-neuvoston belgialainen puheenjohtaja Charles Michel on esittänyt koko elpymispaketin suuruudeksi 750 miljardia euroa ja siitä suorien avustusten määräksi 450 miljardia euroa. Nuukat maat ovat vaatineet pakettia selvästi lainapainotteisemmaksi.

Euroopan talousmahdit Saksa ja Ranska ovat puoltaneet paketin hyväksymistä. Pohjoisen maiden vastapuolella ovat Etelä-Euroopan huonon taloustilanteen maat, jotka ovat EU-rahoituksessa nettosaajia. Maista suurimmat ovat Italia ja Espanja.

Saksan liittokansleri Angela Merkel totesi uutistoimisto Reutersille sunnuntaina, että ilmassa on paljon hyvää tahtoa, mutta myös paljon erilaisia kantoja.

– Teen kaikkeni, mutta on mahdollista, että tulosta ei synny, Merkel totesi.

Paljon jännitteitä ilmassa

Neuvottelutilanteeseen sisältyy paljon jännitteitä. Italian pääministeri Giuseppe Conte on syyttänyt Hollannin johtamaa ryhmittymää kiristyksestä. Tiukan linjan kovimmaksi puhemieheksi erottunut Hollannin pääministeri Mark Rutte totesi Reutersin mukaan Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin poistuneen lauantai-illan neuvotteluista ärtyneinä.

– Suuria erimielisyyksiä on jäljellä, Rutte summasi.

Itse talouserimielisyyksien lisäksi ongelmana on edelleen suhtautuminen oikeusvaltiokehitykseen. Suomi ja osin muut pohjoisen maat ovat nimenneet paketin oikeusvaltiokehitykseen kytkemisen kynnyskysymykseksi.

Etenkin Unkari on vastustanut jyrkästi minkäänlaisten ennakkoehtojen kytkemistä elpymispakettiin. Unkarin pääministeri Viktor Orbán on uhannut kaatavansa koko talouskokonaisuuden, jos siihen kytketään vaatimuksia oikeusvaltiokehityksestä.

– En tiedä miksi Hollannin pääministeri vihaa minua tai Unkaria, Orbán kommentoi sunnuntaina.