Pääkirjoitus
Tilaajille

Etätyön toimivuus yllätti – parhaita puolia kannattaa hyödyntää myös poikkeusajan jälkeen

Koronakevät osoitti, että moni työ hoituu mainiosti etänä. Pitkien etäisyyksien Lapissa se tarkoittaa, että entistä useampi voi valita asuinpaikkansa vapaasti.

Koronaepidemia jättää yhteiskuntaan pysyviä jälkiä, joista yksi on etätyön vakiintuminen osaksi työelämää. Monilla työpaikoilla etätyön tekeminen on ollut teoriassa mahdollista jo pitkään, mutta käytännössä mahdollisuutta on käytetty vain vähän. Vallalla on ollut kulttuuri, jossa työpaikalla tehtävä työ on mielletty tehokkaammaksi ja jollakin tapaa oikeammaksi kuin etätyö kotona.

Pakon edessä etätyöhön siirryttiin kuitenkin ihmeen sukkelasti. Niin työnantajat kuin työntekijätkin sopeutuivat nopeasti uuteen tilanteeseen, ja jo muutamassa päivässä tuhansiin suomalaiskoteihin oli raivattu paikka kotikonttorille. Kaikkia töitä ei toki poikkeusaikanakaan voitu tehdä etänä, eivätkä kaikki tietotyöläisetkään noudattaneet etätyösuositusta. Ylen Taloustutkimuksella huhtikuussa teettämän kyselyn mukaan etätöihin loikkasi silti peräti miljoona suomalaista.