pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Er­do­ga­nin esi­kun­nan edus­ta­ja vah­vis­ti: Il­moi­tus­ta Suomen Na­to-jä­se­nyy­den hy­väk­sy­mi­ses­tä odo­te­taan per­jan­tai­na

Turkin parlamentti voidaan tarvittaessa kutsua koolle ratifiointia varten jopa päivän varoitusajalla, kertoi Erdoganin turvallisuus- ja ulkopoliittisen komitean jäsen Ismail Safi STT:lle.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan hyvin todennäköisesti ilmoittaa perjantaina Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymisestä, vahvistaa Erdoganin esikunnan edustaja STT:lle.

Turkin presidentin turvallisuus- ja ulkopoliittisen komitean jäsen Ismail Safi kertoi STT:lle keskiviikkona, että näin ollen Suomen jäsenyys voidaan ratifioida jo ennen Turkin 14. toukokuuta järjestettäviä vaaleja.

Hän sanoi "kaikkien" Erdoganin esikunnassa odottavan ilmoitusta Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymisestä sen jälkeen, kun Erdogan on tavannut presidentti Sauli Niinistön Istanbulissa.

Koska Turkin parlamentti ei mene vaalitauolle, voidaan parlamentti tarvittaessa kutsua koolle ratifiointia varten jopa päivän varoitusajalla poikkeustilanteissa, kun ensin muut byrokraattiset toimenpiteet on saatu päätökseen, Safi sanoi.

– Tiedättehän, että tämä on politiikkaa eikä politiikassa koskaan ole täyttä varmuutta, mutta kyllä kaikki odottavat, että Suomen jäsenyyden hyväksyminen on varma asia, hän sanoi.

"Ruotsia ei ole mahdollista hyväksyä"

– Meidän mielestämme Suomi on osoittanut hyvää tahtoa ja ponnistellut tämän asian eteen. Minä ja me kaikki odotamme, että herra presidentti (Erdogan) ilmoittaa ilouutisen perjantaina. Uskon, että ratifiointiprosessi lähtee käyntiin, kun presidentit ovat tavanneet. Minkäänlaista estettä Suomelle ei ole näkyvissä, Safi sanoi.

Hänestä oli Suomelle eduksi, että Suomi ja Ruotsi päättivät myöntyä maiden mahdollisesti eriaikaisiin hyväksymisiin Naton jäseniksi.

– Sanon nyt ihan selvästi sen, että meidän ei ole mahdollista hyväksyä Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Suomi kävi hyvin vilpitöntä dialogia kanssamme, mutta Ruotsissa muun muassa Koraanin polttamiset sekä joidenkin terrorijärjestöjen jäsenten palauttamatta jättämiset eivät (vakuuttaneet meitä). Ei voi olla niin, että Ruotsista tulisi Naton jäsen ja että se samalla tekisi yhteistyötä Turkille erittäin vaarallisten terroristijärjestöjen kanssa, Safi sanoi.

Hän viittasi erityisesti kurdien PKK-järjestöön sekä Yhdysvalloissa asuvaan Fethullah Gülen -saarnaajaimaamin seuraajaverkostoon, jota Turkki syyttää vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä Turkissa.

"Turkin vaalien tulos ei vaikuta Suomeen"

Safin mukaan Nato-jäsenyyksien hyväksyminen ei missään vaiheessa ole liittynyt Turkin presidentin- ja parlamenttivaaleihin. Moni oli arvioinut, ettei Nato-jäsenyyksiä ratifioitaisi ennen vaaleja.

STT:n kysymykseen siitä, mitä tapahtuisi jos ratifiointiprosessi jäisi kesken ennen vaaleja ja hallitus vaihtuisi Turkissa, hän vastasi näin:

– Tämä ei ole vain yhden puolueen kanta vaan koko Turkin kanta. En ole kuullut poikkeavia mielipiteitä myöskään oppositiolta. Jos Turkissa hallinto vaihtuisi, tämä ei muuttaisi tilannetta Suomen kannalta. Vaikka toki olen täysin varma siitä, että me voitamme vaalit.