Poliisitehtävät: Nelikko yritti anastaa jou­lu­kuu­sen Ro­va­nie­men kes­kus­tas­ta, si­vul­li­sen huuto esti yri­tyk­sen

Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 4. päivän luukku tästä

En­sim­mäi­nen lak­ko­päi­vä sujunut päi­vä­ko­deis­sa ilman suuria on­gel­mia – nä­ke­myk­set hoi­to­paik­ko­jen ra­jauk­ses­ta jakavat var­hais­kas­va­tus­joh­ta­jia

Kunta-alan lakko sulki päiväkoteja kymmenessä kaupungissa.

Helsinki

Kunta-alan lakko sulki tiistaina päiväkoteja Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä, Kauniaisissa, Kuopiossa, Oulussa, Rovaniemellä, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. Kunnat ovat lähestyneet lakon aikaisen varhaiskasvatuksen järjestämistä kirjavilla tavoilla.

Rajaus vanhemman työn mukaan

Oulussa, Kuopiossa ja Rovaniemellä on tehty eri tulkinta asiasta. Ne tarjoavat hoitoa vain yhteiskunnan kannalta kriittisissä tehtävissä toimiville sosiaali– ja terveydenhuollon, palo- ja pelastustoimen sekä poliisin henkilöstön lapsille.

Rovaniemen varhaiskasvatusjohtaja Tarja Kuoksa perustelee päätöstä sillä, että hoitoa ei joka tapauksessa pystytä tarjoamaan kaikille.

– Kaikki kunnat joutuvat rikkomaan lakia, koska palvelua ei voida tarjota subjektiivisen oikeuden mukaisesti. Koska palvelua ei voida kaikille tarjota, pitää olla selkeä rajaus. Ei voida ottaa lapsia sillä periaatteella, ketkä saapuvat ensimmäisenä, Kuoksa sanoo.

Rovaniemellä on lakon aikana auki kaksi päiväkotia, joista toinen on auki myös öisin. 21 päiväkotia on kiinni. Asiakkaille tilanteesta tiedotettiin toissa viikolla, jotta perheissä olisi aikaa varautua tilanteeseen.

Päivähoidon puutteesta kärsivät pahiten ne perheet, jotka ovat jo valmiiksi kaikkein hankalimmassa asemassa. Ongelmallista lastenhoito on esimerkiksi yksinhuoltajille.